Вијести, Регион

Позив Србима да бојкотују косовске изборе

138842

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Посланици Привремене скупштине АП Косова и Метохија на данашњем ванредном засједању упутили су позив Србима да бојкотују предстојеће косовске локалне изборе, које је за 3. новембар расписала предсједник самопроглашеног Косова Атифете Јахјага.

Предсједник Привремене скупштине АП Косово и Метохија Славко Стевановић рекао је Срни да су посланици затражили смјену министра без портфеља и директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина због „противуставног и противзаконитог понашања, лажи, превара, медијске блокаде и обмана којима је изложен српски народ на Косову и Метохији“.

Скупштина је основала антиизборни штаб са задатком да у наредном периоду протежира, како каже Стевановић, бојкот косовских локалних избора јер „изласком на њих Срби признају косовске институције и самопроглашену државу Косово“.

Посланици су закључили „да Устав Србије не познаје Заједницу српских општина“, а да тај термин „познаје само бриселски споразум који грађани сјевера Косова не прихватају и не желе да га примјењују“.

„Сви акти који су усвојени у складу са тим споразумом и који се предузимају у том правцу су нелегални, забрањени и подлежу кривичној одговорности, а за грађане Косова и Метохије су необавезујући“ закључили су посланици Привремене скупштине.

Стевановић наводи да су посланици Привремене скупштине Косова и Метохије оцијенили да Нацрт закона о финансијској подршци припадницима српског народа и неалбанском становништву на Косову и Метохији представља „наставак праксе актуелне власти у противуставном и противзаконитом укидању институција Србије, радних мјеста и одрицање од суверенитета над Косовом“.

Посланици су још једном упутили захтјев да се без икаквог одлагања одблокира рад Уставног суда Србије како би одлучио о тужби грађана са сјевера Косова о законитости бриселског споразума и аката произашлих на основу њега.

Посланици су једногласно подржали приједлог да се 25. септембра на Tргу Шумадија у сјеверном дијелу Косовске Митровице одржи антиизборни протест.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулина рекао је у Грачаници на састанку са кандидатима за одборнике и градоначелнике на листи „Српска“, коју подржава Влада Србије, да бојкот избора значи излазак у сусрет Приштини и њеној жељи да малим одзивом Срба на изборима задржи власт и утицај у општинама са већинским српским становништвом.

„Влада Србије и државно руководство чврсто стоји иза листе `Српска` и учиниће све да њени кандидати победе у првом кругу избора који ће се одржати 3 новембра. Очекујемо да Срби масовним изласком подрже листу `Српска` јер је то гарант да ће држава моћи несметано да финансира живот Срба на Косову и Метохији“, каже Вулин.

Он сматра да би бојкотом избора Срби остали без Заједнице српских општина.

Вулин је поновио да држава посредством Заједнице српских општина стиче могућност наставка борбе за очување интереса народа и државе Србије на Косову и Метохији.

„Немамо право да изгубимо Заједницу српских општина“, рекао је Вулин наглашавајући да се Србија изборила за њу и да сада грађани који живе на Косову и Метохији морају да изађу на биралишта и гласају, помогну својој држави Србији да би она могла да брине о њима.

Вулин је претходно, заједно са савјетником предсједника Србије Марком Ђурићем, подијелио пакете хране социјално угроженим породицама смјештеним у тзв. контејнерским насељима у Грачаници.

Tоком дана Вулин је посјетио Суви До у општини Липљан и село Горња Гуштерица у општини Грачаница да би своју једнодневну посјету Космету са Ђурићем завршио састанком са кандидатима српске листе „Српска“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *