Вијести, Регион

Повериоци од Ципрасове владе траже да замрзне пензије и повећа део пореза на промет

ЛАГАРД: НЕ ЖЕЛИМ ДА АТИНА НАПУСТИ ЕВРОЗОНУ И НАДАМ СЕ ДА ОНА НЕЋЕ „ОДЛЕТЕТИ У ВАЗДУХ“

        ГРЧКА мора да представи уверљив план реформи, који не сме бити заснован на обећањима да ће прикупити више пореских прихода, изјавила је данас директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард, додајући да не жели да Грчка напусти еврозону и да не верује у „експлозију“ монетарне уније.

        Лагард је за француски пословни магазин Шаланж (Challenges) изјавила да за економски опоравак Грчке неће бити потребне само реформе, већ и кораци од стране европских кредитора који би омогућили да грчки јавни дуг буде одржив, пренео је Ројтерс.

        „Не можете градити програм само на основу обећања да ћете побољшати прикупљање пореза, што слушамо у претходних пет година и што није донело значајније резултате“, рекла је она.

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард

Ципрас је раније данас, по писању Франс преса, упутио критике на рачун Међународног монетарног фонда (ММФ), који, како је рекао, није прихватио предложене реформе Атине.

„Или не желе споразум или служе посебним интересима у Грчкој“, изјавио је Ципрас уочи одласка у Брисел, алудирајући на поједине институције које не прихватају одређене предлоге Атине.

Грчки премијер се данас у Бриселу састао са шефовима три кредитне институције – Европске централне банке (ЕЦБ), ММФ-а и Европске комисије (ЕК), а извор из грчке владе рекао је за агенцију AP да су вишесатни преговори тешки.

„Ово су веома сложени преговори, али бар постоји заједничка воља да се пронађе решење“, рекао је извор, додајући да кредитори захтевају замрзавање пензија, укидање дела предложених пореза, али и подизање пореза на промет на одређене производе.

У преговорима који у 19 сати још трају није направљен напредак, а централно питање је реформа пензионог система, рекао је неименовани званичник еврозоне.

Министри финансија еврозоне су почели да пристижу на састанак Еврогрупе који је требало да почне у 18 сати, али се чека исход састанка Ципраса са шефовима ЕЦБ, ММФ и ЕК.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *