Вијести, Регион

Понта у други круг са око 40 одсто гласова, а Јоанис са 31-32 одсто

ЈОАНИС ПРИПАДА НЕМАЧКОЈ МАЊИНИ И АКТУЕЛНИ ЈЕ И ПОЛУАРНИ ГРАДОНАЧЕЛНИК СИБИУА

  • Нови председник Румуније преузеће земљу са широко распрострањеном корупцијом која је у економској рецесији

         ПРЕМИЈЕР Румуније Виктор Понта победник је првог круга председничких избора у којем је добио више гласова од свог највећег ривала, кандидата Хришћансколибералне партије Клауса Јоаниса, показали су први резултати гласања.

         Понта је, према тим резултатима, освојио између 38,2 и 41,5 одсто гласова, док је Јоанису припало између 31,2 одсто и 32,1 одсто гласова.

         Јоанис је потомак немачке мањине и актуелни популарни градоначелник Сибиуа, града у Трансилванији, преносе агенције.

         Понта и Јоанис ће се највероватније наћи у другом кругу избора за председника, који ће бити одржан 16. новембра, пренели су медији.

         На председничким изборима у Румунији учествовало је 14 кандидата.

         Понта (42), лидер владајуће Социјалдемократске партије (ПСД) је и према ранијим анкетама био у приличном вођству у односу на осталих 13 кандидата.

         Избори се сматрају кључним тестом за Румунију која, након двогодишње паралишуће кохабитације између политичких противника Понте и Басескуа, мора што пре да спроведе реформе, нарочито у јавној администрацији.

         Новог председника Румуније очекују бројни изазови, пре свега на пољу економије која је у рецесији и у борби против широко распрострањене корупције, оцењују аналитичари.

         Предизборну кампању обележиле су бројне кривичне пријаве, узајамна оптуживања и најаве корупционашких истрага против многих сарадника премијера Понте.

 

Виктор Понта

Виктор Понта

Иако премијер има извршна овлашћења, председник именује премијера, судије, тужиоце, шефове обавештајних служби и може да заустави владине предлоге.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *