Вијести, Регион

Поново скинута ћирилична табла у Вуковару

Cirilicna tabla

Двојезична латинично-ћирилична табла прошле ноћи поново скинута у Вуковару. Табла скинута са зграде Прекршајног суда. Хрватски премијер Зоран Милановић рекао да са противницима ћирилице прошле недеље није постигао никакав споразум.

У Вуковару је прошле ноћи поново скинута двојезична, латинично-ћирилична табла и то са зграде Прекршајног суда, јавили су локални медији.

Непознати починилац је скинуо само таблу Прекршајног суда, иако је на зиду више двојезичних табли.

Од септембра када су постављене, двојезичне табле – на латиничном и ћириличном писму – више пута су скидане, а онда опет постављане. Неко време их је чувала и полиција.

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је у Бриселу да са противницима ћирилице у Вуковару прошле недеље није постигао никакав споразум око табли, већ да је то био само „људски разговор“ у коме је покушао да им обасни зашто је важно поштовати Закон о правима националних мањина.

„Поштујем те људе, али не могу одговарати за поступке за које не знам јесу ли њихови. Пробао сам на људски начин да покажем зашто је важно поштовати закон. Да смо ишли линијом мањег отпора, можда бисмо били популарнији, али тако не функционишемо у политици. Ово је трка на дуге стазе и ту је битан карактер“, рекао је премијер.

После тог састанка премијера Зорана Милановића и представника Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се противи двојезичности, договорено је повлачење полиције.

Милановић је после састанка поручио да табле остају, јер се закон мора поштовати, али их полиција више неће чувати, те је „на свачијој савести и одговорности како ће се понашати“.

Нови састанак представника Штаба и власти очекује се почетком идуће седмице.

Представници Штаба траже да се Вуковар прогласи местом посебног пијетета и да буде изузет од двојезичности, док Влада премијера Зорана Милановића инсистира на спровођењу закона о двојезичности у местима где нека мањина чини више од трећине становништва.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *