Вијести, Регион

Поново разбијена двојезична табла на згради полиције

Поново разбијена табла на згради полиције

ВУКОВАР – Двојезична латинично-ћирилична табла на згради вуковарске полиције вечерас је поново разбијена и то само неколико сати пошто је постављена нова, јавила је Хрватска радиотелевизија. Још 14 табли данас је насилно скинуто са зграда државних институција.

Министар управе Арсен Баук изјавио је вечерас да су двојезични натписи државних установа постављени у складу са законом и најавио да ће скинуте и поломљене плоче бити поново постављене.

Вуковарско-сремска полиција саопштила је да је због насилног скидања табли на информативни разговор приведено шест особа, које су, како наводе медији, у међувремену пуштени.

Инциденти се догодио после обележавања 23. годишњице оснивања 204. вуковарске бригаде, група бранитеља, међу којима и две жене чији су синови убијени на Овчари, с осам локација скинуло 14 двојезичних табли с називима установа. Полиција је спречила скидање табле са зграде вуковарске полиције, па је она разбијена.

Неоштећене табле остављене су у канцеларији градоначелника Ивана Пенаве из Хрватске демократске заједнице. Он је у изјави новинарима рекао да не зна шта ће с њима.

„Мислим да ћу их чувати као сувенир. Не знам шта ћу с њима, нити су моја, нити су градска имовина“, рекао је Пенава новинарима.

Он је оценио да је за данашњи инцидент крива Влада која је табле и поставила, што је, како је рекао, био лош потез.

„Шта је одиграно, одиграно је, како је одиграно, одиграно је, морамо се окренути будућности и настојати да превладамо те проблеме“, рекао је вуковарски градоначелник.

Председик Сабора Јосип Леко, који је био данас у Вуковару на обележавању годишњице формирања 204. вуковарске бригаде, оценио је да се сви морају борити да у хрватском друштву вреде демократски стандарди и да се оствари дијалог.

Из „Штаба за одбрану хрватског Вуковара“, који се противи ћирилици у Вуковару, поручили су да не стоје иза данашњег инцидента, али да се надају да нове табле неће бити постављене.

Табла на станици полиције

Табла на станици полиције

Локални медији извештавају да је у Вуковару приметан већи број полицајаца.

Двојезични натписи постављени су први пут на зградама јавних установа и државних институција у Вуковару пре годину дана што је изазвало напетости и протесте у том граду, а табле су више пута скидали противници ћирилице.

Линта осудио скидање и разбијање двојезичних табли

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта осудио је данас, како тврди, неуставно и незаконито скидање 14 двојезичних табли са јавних институција и разбијање једне двојезичне табле на згради полицијске станице у Вуковару и затражио од хрватских власти да осуди такав поступак и обезбеди поштовање закона.

Линта је у саопштењу навео да наведени чин представља „наставак производње страха и одржавање ратне атмосфере с крајњим циљем да се преосталим Србима живот у Хрватској учини неподношљивим и да се иселе или асимилују“.

Он је затражио од хрватског председника Иве Јосиповића, Сабора, Хрватске бискупске конференције, Академије знаности и уметности и Матице хрватске да јавно осуде, како каже, једну у низу антисрпских манифестација дела хрватских бранитеља, црквених кругова и политичких странака, а од хрватског премијера Зорана Милановића да Влада обезбеди поштовање реда и закона.

У супротном, како каже, биће то још један показатељ да се антисрпска кампања неће зауставити док буде и последњег Србина у Хрватској.

Председник Коалције апеловао је и на Европску унију, ОСЦЕ и Савет Европе да „ћутке не прелазе преко систематског ширења мржње према припадницима српске националне заједнице и мирно посматрају кршење људских права која су Србима гарантована Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода и за заштиту националних мањина, хрватским Уставом, Бечким уговором у сукцесији, Споразумом о нормализацији односа између СР Југосалвије и Хрватске, билатералним Споразумом о заштити националних мањина и Ердутским споразумом“.

Извор: РТВ

И на Факти:

http://fakti.org/globotpor/hrvati/branitelji-poskidali-sve-dvojezicne-table-po-vukovaru-jedino-onu-na-zgradi-policije

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *