Вијести, Регион

Помен жртвама из западнокраjишких општина

111136

БEOГРAД – За Србе пострадале у четрнаест краjишких општина, у Босни и Херцеговини, пре 18 година данас jе у цркви Светог Mарка служен помену, у организациjи Kоалициjе удружења избjеглица, коjа jе нагласила да за ове злочине jош нико ниjе одговарао.

Помену, коjи jе служио епископ липљански Jован, викар патриjарха Иринеjа, присуствовао jе као лични изасланик првог потпредседника Владе Aлександра Вучића, његов саветник Немања Стевановић коjи jе избеглицама поручио да им jе „кабинет првог потпредседника Владе“ увек отворен за решавање свих њихових проблема.

Tу смо да вам помогнемо и урадимо све што jе могуће ради остваривања ваших права и ради идентификовања и кривичног процесуирања одговорних за злочине над српским становништом. Kабинет првог потпредседника владе вам jе увек отворен, рекао им jе Стевановић, оставивши им и своj броj телефона.

Председник Kоалициjе удружења избеглица Mиодраг Линта рекао jе да jе у акциjи хрватске воjске, Хрватског већа одбране и Aрмиjе Босне и Херцеговине са подручjа ових општина протерано више од 120.000 Срба, убиjено 1.650 српских воjника и цивила, а многа села попаљена.

Починиоци злочина над Србима из ових четрнаест западнокраjишких општина jош увек нису одговарали и ми апелуjемо на правосуђе БиХ да коначно процесуира све одговорне, и налогодавце и извршиоце ових злочина, рекао jе Линта.

Линта jе рекао и да jе потребно да се отвори озбиљан диjалог између Србиjе, БиХ и Хрватске о решавању броjних имовинских и других проблема протераних Срба и свих других оштећених грађана, наводећи да су правична, траjна решења jедини пут за искрено помирење и сарадњу.

Линта jе подсетио да jе у БиХ тренутно попис становништва до 15 октобра и указао на важност одзива, jер ће служити за израду стратегиjе друштвено економског развоjа свих краjева БиХ, као и то да ће попис бити основа за формирање локалне и централне власти од 2015 до следећег пописа.

Говорећи о страдању Срба у овим западнокраjишким општинама, епископ Jован jе рекао да су страдали од злочиначке руке вођене идеjом да се етнички српски простор испразни од српског становништва и нагласио да се жртве не смеjу заборавити.

После богослужења, положено jе цвеће на спомен плочу, коjа jе недалеко од цркве, Србима пострадалим деведесeтих година у ратовима на простору бивше Jугославиjе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *