Вијести, Регион

Пољопривреда важна само за време избора

poljoprivreda-300x234

Београд — Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић сматра да Србија неће имати напретка све док постоје политички и социјални, а не економски приоритети.

Шеварлић је данас у Чачку изјавио Тањугу да се политичари позивају на пољопривреду само у предизборним кампањама, и то декларативно, суштински никада.

Он ту тврдњу поткрепљује податком да пољопривреда у Бруто друштвеном производу учествује са 11 одсто, а за њу је буџетом је, за ову грану опредељено 2, 5 одсто, а понекад и мање.

„То значи да постоје политички и социјални, а не економски приоритети. Док будемо робовали њима нећемо ни као држава имати напретка“, навео је он.

Шеварлић истиче да је пољопривредна производња велика развојна, а неискоришћена шанса Србије и према његовој процени, уколико би се земља задужила у наредних пет година по милијарду евра за ову грану, то би се исплатило.

„Пољопривреда је једина реална област код нас која може створити додатну вредност и вратити задужење“, нагласио је агроекономиста .То инвестирање би створило услове за утростручење производње у овој грани привреде, а вишеструко већу вредност извоза, закључио је Шеварлић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *