Вијести, Регион

Подигнут споменик цару Душану у Скопљу

Споменик Цару Душану угледао је светлост дана у главном граду Македоније. После споменика Александру Македонском и Скендербегу, Србија је добила свог представника у граду на Вардару, јавља Телеграф.рс. Историјски је познато да је Стефан Душан је крунисан за цара 16. априла 1346. године у тврђави Кале, у Скопљу.

У центру главног града Македоније, Скопљу, подигнут је споменик Александру Македонском

У центру главног града Македоније, Скопљу, подигнут је споменик Александру Македонском

Албански устанак 2001. године довео је до уставних промена и успостављање двонационалне власти у Скопљу, македонске и албанске. За малобројне српске партије није било места, и то је условило да се временом број српског живља смањи. Данас Срби чине између два и пет одсто становништва Скопља.

Демократска партија Срба у Македонији (ДПСМ) на челу са Иваном Стоилковићем почела је да се заузима за своја права и начинила је значајни помак за борбу мањина у престоници Македоније.

– После пуних шест векова и Пресветли цар Душан нам се враћа у Скопље, на Мосту цивилизације. У његово време, Скопље је био престоница једног великог царства, своју мудру владавину утемељио је Закоником прозваним Душанов, који се и данас изучава у историји светских правних наука као изузетан – изјавио је Иван Стоилковић, председник ДПСМ на заседању петог конгреса ове партије.

Фото: Телеграф.мк / Радован Вујовић

Фото: Телеграф.мк / Радован Вујовић

На мосту изнад Вардара постављан је споменик и краљевићу Марку, поред цара Душана, на самом улазу зграде Врховног суда и Археолоског музеја Македоније.

Мост има око 30 споменика познатих људи који су живели и радили на територији Македоније. Српска ливница “Јеремић” урадила је све статуе које су на овом мосту и још неколико у пројекту “Скопје 2014″.

Извор: телеграф.рс| фото: ен.wикипедиа.орг

***

Подсетимо читаоце да је српска војска пре 101. годину ослободила Скопље од Османлија. Ево једне заборављене фотографије из тог времена:

Српски железничари након ослобођења Скопља 1912.

Српски железничари након ослобођења Скопља 1912.

Српски железничари након ослобођења Скопља 1912 године уклањају турски назив града Ускуб са железничке станице исписан на латиници и арапском писму и постављају српски ћирилични. Више фотографија из времена „кад је Србија била држава“ видите на следећој вези:

http://ФотоАлбум.ЧувариЋирилице.срб/picture/431463_314491225275824_100001448477596_895246_1882773429_n/category/68-на_копну

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *