Вијести, Регион

Петроварадин: Oткривeн oбнoвљeни спoмeник страдалим Русимa у Првом свeтскoм рaту

17

ПETРOВAРAДИН – Први у Србиjи обновљени споменик руским воjницима, ратним заробљеницима у Првом светском рату, откривен jе и освештан данас на Воjном гробљу у Петроварадину, у организациjи амбасаде Руске федерациjе, а у оквиру обележавања века од почетка Великог рата.

Споменик у облику руског православног крста био jе подигнут 1929. године, на месту где jе сахрањено 96 воjника руске воjске умрлих од рана и болести у аустроугарском логору, временом jе био руиниран и порушен, а обновљен jе ове године руским средствима, уз помоћ наше државе и града Новог Сада као и уз моралну подршку Српске православне цркве, истакао jе руски амбасадор у Београду Aлександар Чепурин.

Oбраћаjући се представницима државне и градске власти, Воjске Србиjе, црквеним великодостоjницима и многоброjним грађанима, Чепурин jе подсетио да jе Први светски рат био jедна од наjвећих преломних тачака у светскоj историjи, катаклизма коjа jе однела милионе људских живота.

Велики рат jе Русиjи, као jедноj од кључних држава учесница, донео трагичне последице, казао jе Чепурин и напоменуо да се сада у његовоj земљи, уз снажну подршку државног руководства, “шири друштвени покрет за обнављање и овековечење историjског сећања” на храброст и пожртвовање оних коjи су дали животе за отаџбину.

Руски амбасадор jе захвалио Србиjи и српском народу, а посебно Српскоj православноj цркви, “што чуваjу сећања на наше воjнике ослободиоце”, напомињући да су споменици углавном подигнути оним воjницима коjи су погинули у Другом светском рату док се, како jе рекао, они коjи сећаjу на страдале у Првом могу изброjати на прсте jедне руке.

“Потрудићемо се да обновимо и сачувамо гробља и обновимо споменике посвећене Русима страдалим и у Првом светском рату, а ово jе први коjи jе откривен овде у Србиjи”, рекао jе Чепурин новинарима.

Државни секретар Mинистарства рада, запошљавања и социjалне политике Бранкица Jанковић истакла jе да jе обнављање споменика руским воjницима и заjедничко окупљање тим поводом одавање почасти пострадалима у рату и “jош jедан апел за мир и разумевање међу народима, државама, религиjама”.

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић нагласио jе да jе у таj споменик “уткано вечно приjатељство руског и српског народа” и додао да везе између Новог Сада и градова у Рускоj федерациjи никада нису биле jаче него што jе то данас.

Заjедничком молитвом свештенства и грађана, коjу су предводили епископи бачки Иринеj и сремски Василиjе, као и уз воjне почасти одата jе пошта преминулим руским воjницима и положени венци на њихов споменик на Петроварадинском гробљу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *