Вијести, Регион

Пет хиљада Шиптара у центру Скопља скандирало ОВК

НЕЗАДОВОЉНИ ДОЖИВОТНИМ РОБИЈАМА ШЕСТОРИЦИ СВОЈИХ КОЈИ СУ ПОБИЛИ ПЕТОРИЦУ МАКЕДОНАЦА

  • Полиција употребила сузавац и водене топове – демонстранти користили каменице и извикивали „Јанкуловска је терориста”, али се разбежали по околним улицама

        НА ДЕСЕТИНЕ особа повређене су данас у демонстрацијама Албанаца незадовољних пресудом изреченом шесторици њихових сународника, који су осуђени на доживотну затворску казну због убиства петорице младих Македонаца, уочи ускрса 2012. године у Смилковцу, јавили су македонски медији.

        Наводи се, међутим, да није дошло до директног сукоба демонстраната и полиције, већ да су с једне стране окупљени Албанци који бацају каменице на полицију, а с друге полиција која на демонстранте баца сузавац.

        До ескалације протеста је дошло испред Основног суда у Скопљу, када су демонстранти бацили неколико каменица у правцу Суда и тиме подстакли реаговање припадника Специјалне полиције који су одговорили сузавцем, али и воденим топовима.

        Спаљено је, како се наводи, неколико контејнера гори, а демонстранти беже у околне улице.

        Протест је почео пред почетак џуме (главне молитве петком за муслимане) када је преко 5.000 македонских Албанаца кренуло према Суду.

        Демонстранти су кренули од скопске џамије и продужили протестни марш уз повике „нисмо терористи, желимо правду“; „Јанкуловска је терориста“; „ОВК“, „Стоп монитираним процесима“, објавиле су агенције.

Пет хиљада Шиптара у центру Скопља скандирало ОВК

Пет хиљада Шиптара у центру Скопља скандирало ОВК

Позив на протесте је објављен путем социјалних мрежа а организатори протеста су се представили као активисти за људска права који, како тврде, имају подршку и чланова породица шесторице Албанаца осуђених на доживотни затвор.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *