Вијести, Регион

Параду ће чувати 6.500 полицајаца

PARADA-11

Београд – Параду поноса би требало да обезбеђује 6.500 полицајаца, што би било најбројније ангажовање полиције у историји престонице, пише портал 24.сата.

Десет организација најавило је протестне скупове у исто време када је планирано одржавање Параде поноса. Иако ће тек данас у 16 сати бити саопштено да ли ће се парада одржати, десничарски покрети најавили су окупљање у непосредној близини руте којом ће учесници прајда шетати.

Блци пише, позивајући се на извор у МУП-у, да ће, уколико буде донета одлука да Парада буде одржана, сви остали скупови, који су најављивани за суботу, бити отказани.

Припадници МУП-а већ у петак увече ће бити распоређени на положаје по улицама Београда како би спречили било какав инцидент. Учеснике параде у парку Мањеж чуваће полицајци распоређени у три прстена, али ће још толико прстенова бити распоређено у ширем центру града, додаје тај лист.

Београдска Парада поноса требало би да започне, као и 2010. у парку Мањеж, одакле ће окупљени кренути у шетњу Немањином улицом. Код зграде Владе Србије скренуће десно у Улицу кнеза Милоша, којом ће се кретати до раскрснице са Масариковом. Колона ће се потом вратити у парк Мањеж, где ћи бити одржан програм.

Организације “Образ”, “Наши”, “Заветници” и присталице странке “Двери” најавили су скупове у исто време кад је планирано одржавање Прајда. Присталице “Образа” окупиће се у 9 сати испред Саборне црке, одакле ће прошетати најужим центром града до Вазнесењске цркве у Улици адмирала Гепрата.

“Двери” се окупљаљу у 12 сати испред зграде Владе Србије у Немањиној, а “Заветници” ће се окупити испред Уставног суда у Булевару краља Александра. Покрет “Наши” и још неколико индивидуалних скупова најављено је дуж Улице краља Милана.

Данас ће такође бити познато да ли ће ови скупови добити дозволу за одржавање, с обзиром да ниједан од њих није пријављен као контра митинг Прајду. Уколико полиција забрани њихове скупове, а одобри Прајд, организатори најављују да ће своје протесте уз међусобну подршку ипак одржати.

Поводом одржавања Параде јуче се огласио и Синдикат полицајаца, чији је секретар Лазар Ранитовић упутио отворено писмо председнику Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу и вицепремијеру Александру Вучићу. Ранитовић у писму истиче да је Дачићева изјава о томе да “гејеви илити педери нису нормални” непримерена, јер се може протумачити као отворен позив на линч. Због тога апелује на премијера да “избегава егзибиционизам, већ да се понаша као одговорни државник”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *