Вијести, Регион

Пад спољнотрговинског дефицита подржао раст БДП-а

109813

БEOГРAД – Oд почетка ове године позитиван допринос привредном расту у Србиjи давао jе пад спољнотрговинског дефицита, оцењуjу данас аналитичари Хyпо Aлпе Aдриа банке за Танјуг.

Раст бруто домаћег производа (БДП-а) у Србиjи за други квартал 2013. године, према наjновиjим статистичким подацима, како наводе, ревидиран jе наниже на 0,2 процента на годишњем нивоу са претходно процењених 0,7 одсто, док jе за прво тромесечjе повећан на 2,7 одсто међугодишње, са испрва процењених 2,1 одсто.

У анализи достављеноj Танјугу, аналитичари Хyпо банке кажу да наjновиjи подаци показуjу да jе домаћи извоз у првих осам месеци 2013. повећан за четвртину у односу на исти период лане, на седам милиjарди евра, док jе увоз, под утицаjем слабе домаће тражње, порастао за само 3,3 процента међугодишње, на 9,9 милиjарди евра, тако да jе спољнотрговински дефицит смањен за чак 27 процената међугодишње, на 2,9 милиjарди евра.

С друге стране, оваj позитиван ефекат спољнотрговинске размене на раст БДП-а jе, оцењуjу у Хyпо банци, ограничило слабљење потрошње домаћинстава и државе, као и пад инвестициjа.

Слични трендови ће се, по свему судећи, наставити током преосталог дела године, али са нешто мањим позитивним доприносом нето извоза, имаjући у виду ефекат високе базе из последњих месеци 2012, када су отворене неке од фабрика наjвећих извозника, као што jе погон крагуjевачког фиjата или обновљена рафинериjа Нафтне индустриjе Србиjе у Панчеву, оцењуjу аналитичари Хyпо банке.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *