Вијести, Регион

Отварање досијеа открило би да су у Влади радници служби

Београд – Отварање досијеа открило би да нам је скоро цела Влада данас, као и све оне пре ње, састављена од радника служби, што војне и цивилне, што руске, као што је било и у суседним државама. Било би ту и новинара, уредника, тајкуна, банкара, владика, судија, тужилаца, свих носилаца власти и моћи у држави. Јер, Владе код нас и не владају суштински, владају службе безбедности – и данас, и пре, и увек.
Даница Драшковић

Даница Драшковић

Они који нису њихови, а усуде се да крену у политику и траже промене, мета су прогона сваке врсте, до физичких ликвидација, што смо већ видели и доживели у најсвирепијем државном терору претходних година, каже за Данас Даница Драшковић, уредница „Српске речи“, одговарајући на питање шта би отварање досијеа служби безбедности могло да открије.

  • Зашто Србија још увек није отворила досијеа тајних служби?

– Србија је још увек у раљама умирућег комунизма, који се одржава као систем владања потпуно непромењен у правном, економском, политичком, културном и сваком другом друштвеном облику, па је јасно да основ одржања тог система, а то су тајне службе, мора бити чуван и очуван у целини. То је све још увек у надлежности мајке свих комунистичких служби безбедности – КГБ – која влада Русијом и ставља забрану, јер у Србији то може. Зато неће скоро ни бити отварања тајних досијеа.

  • Ипак, предуслов за то је доношење закона, који Србија никада није донела. СПО је више пута предлагао нацрте, али они нису усвојени. Како гледате на то?

– Свака власт од „ослобођења“ до данас је идеолошки на недемократским, левичарским позицијама отимала власт разним махинацијама у организацији служби безбедности и одржавала континуитет немања ничега, јер би свака промена одувала комунистичку децу из отетих кућа, имања и са свих позиција. Зато је закон о отварању досијеа остао у фиокама свих влада до сада, пошто су их водила деца комунизма.

  • Можда се неко плаши отварања досијеа?

– Наравно да се плаше сви они који су до данас били против отварања досијеа, а то су све политичке странке и лидери који су се мењали у досадашњим владама и нису хтели да то ураде, као што су урадиле све посткомунистичке владе у свим источноевропским државама, одмах по рушењу комунистичких система власти. Код нас ће доћи до те реформе служби безбедности када срушимо комунизам и када Владу и Скупштину буду водили људи и странке које су заиста демократски оријентисане. Јер, ако неко себе зове демократом и странку која влада тако представља у јавности, зашто онда не учини оно што је основ повратка друштва из комунистичког у цивилизовано – отвори досијеа, реформише и демократизује службе безбедности. Једино објашњење је да су сви служба – и лидери и странке – и да чувају себе.

Легија, Марковић, Багзи…

* Да ли је могуће да су, након толико година, делови досијеа тајних служби уништени?

– Вероватно је било и уништавања и преправљања. Свега прљавог је било и биће док им нека власт не изврне наопачке, што мора да се деси због стандарда Европе, у коју, верујем, идемо. Тада ћемо све сазнати и видети, сами ће причати и плакати да себе сачувају, као што сада чине сви – од Легије, Марковића до разних Багзија, Симовића и других. Знам да досијеа има на више места и не верујем да су све копије уништене. Ето, нека сада отворе и то што има, ма колико били уништени. Неће. А зашто, знамо и ми и они.

Извор: Данас

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *