Вијести, Регион

Организација „1. март“ спремна за манипулацију

134835

БЕОГРАД – Представници Срба у општинским парламентима у Сребреници и Братунац позвали су подрињске Србе да се одазову попису становништа у БиХ од 1. до 15. октобра и тако спријече манипулације, које увелико спрема бошњачка организација „1. март“.

Они су позив Србима из Подриња упутили данас на конференцији за новинаре која је одржана у Београду.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић каже да има поуздане информације да је „1. март“, која је била активно укључена у изборни инжењеринг прошле године, добила неопходну материјалну и техничку помоћ од неких страних амбасада и држава да се активно укључи у попис и чињенице покуша приказати онаквим како одговара бошњачким интересима.

„Имају средства за то и активно ће радити увелико ће радити на процесу пописа становништва, посебно у Сребреници. Она је за њих најважнија, јер преко Сребренице треба да сруше Дејтонски мировни споразум, уруше Републику Српску, односно да је на крају укину“, оцијенио је Павловић у изјави Срни.

Он је указао да је предстојећи попис од круцијалне важности јер ће показати праву слику дешавања и страдања у рату у БиХ.

„Бошњаци су покушавали да прикрију демографску слику. Сад ћемо имати праву слику не само у Подрињу него и у Федерацији БиХ гдје се српско становништво свело на статистичку бројку и има их само између три и пет одсто. Само у Сарајеву било је 150.000 Срба. Попис ће рећи колико их има сад и да ли се управо у том граду, Илијашу и Вогошћи десио геноцид“, оцијенио је Павловић.

Одборник у Скупштини општине Сребреница Драгић Глишић рекао је на конференцији за новинаре да је веома важно да Србима, који су расељени са простора Сребренице, Братунца и других општина уз Дрину, пренесу позив да се масовно одазову попису.

Он је додао да од тога зависи будућност српског становништва на том подручју.

„Важно је да Срби схвате да бар један дан током пописа бораве у Сребреници или да пошаљу своје податке рођацима да попишу њих и њихову имовину, да сутра они који ће бити организованији не кажу да је српска земља њихова“, поручио је Глишић.

Он каже да двије трећине пописивача сада чине Бошњаци, јер се пописивачки кадар бира на основу пописа из 1990. године, те истиче да је дошло вријеме да се тај фамозни принцип промијени, јер је ситуација на терену одавно другачија.

У БиХ ће од 1. до 15. октобра бити извршен попис становника, домаћинстава и станова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *