Регион

Орбан Путину: Европска унија је данас слаба – фали јој чак и воља да себе заштити

РУСКИ ВОЂА: БРИСЕЛСКО ПОВЕЗИВАЊЕ САНКЦИЈА СА МИНСКОМ-2 ПОТПУНО ЈЕ БЕСМИСЛЕНО

  • ПУТИН: Повезивање укидања антируских санкција са „завршетком минског процеса“ потпуно је бесмислено зато што се та „лоптица“ не налази са руске стране „мреже“. Ми се према том питању односимо спокојно јер смо уверени да ће пре или касније доћи до укидања санкција и до нормализације односа између Русије и Европске уније“
  • ОРБАН: Досад су санкције против Русије биле продужаване аутоматски. Сматрам да је тај период већ прошлост. Све већи и већи број земаља у Европи и њихових лидера отворено говоре о неопходности укидања санкција и о њиховој бесмислености

         СУДБИНА и реализација споразума из Минска сада потпуно зависе од Украјине, „лоптица“ је на њеној страни – оценио је Владимир Путин.

         Учинио је то по завршетку преговора са мађарским премијером Виктором Орбаном који је нагласио да је продужавање санкција ЕУ против Русије бесмислено и изразио очекивање да га више неће бити.

         Руски председник и мађарски премијер разговарали су о најезди избеглица на Европу, тероризму и сарадњи својих земаља у области енергетике и грађевинарства.

         Мађарски вођа је поводом санкција дословно рекао: „Досад су санкције против Русије биле продужаване аутоматски. Сматрам да је тај период већ прошлост. Све већи и већи број земаља у Европи и њихових лидера отворено говоре о неопходности укидања санкција и о њиховој бесмислености“.

         Путин је нагласио да је повезивање укидања антируских санкција са „завршетком минског процеса“ потпуно бесмислено. Како је рекао, зато што се та „лоптица“ не налази са руске стране „мреже“:

         „Ми се према том питању односимо спокојно јер смо уверени да ће пре или касније доћи до укидања санкција и до нормализације односа између Русије и Европске уније“.

         Путин је посебно указао да Минск-2 тражи уношење промена у устав Украјине:

         „То је кључна ствар јер је неопходно политичко решење и стварање политичких услова за њега, а на том плану су најважније измене у уставу Украјине. То је, уосталом, записано у минским споразумима. Чак је прецизирано да је Украјина била дужна да до краја 2015. те измене унесе у свој устав. Она то није учинила“.

         Руски вођа је високо оценио држање Мађарске за време мигрантске кризе и нагласио да је ту кризу могуће решити једино проналажењем решења за конфликте на Блиском Истоку:

         „Да би проблем избеглица био решен, мора се доћи до политичког решења конфликата у Сирији, Либији и другим земљама чији су грађани због ратних разарања морали да напусте своје домове. А за то је потребна заједничка борба против тероризма и враћање људи на Блиском Истоку мирном животу“.

         Орбан је нагласио да његова земља веома цени напоре које Русија улаже у решавање сиријске и блискоисточне кризе. Додао је да оно што чини Русија помаже смањивању броја људи који беже од рата и придружују се мигрантским таласима.

         Мађарски премијер је на крају подвукао: “Русија се напросто не може заобићи у међународним питањима. Политика Брисела поводом миграционе кризе доживела је неуспех. Данас је Европа незаштићена и слаба. Не достају јој и могућности и воља да сама себе заштити”.

Мађарски премијер Виктор Орбан и руски председник Владимир Путин

Мађарски премијер Виктор Орбан и руски председник Владимир Путин

Путин и Орбан су потврдили да су Москва и Будимпешта близу реализације заједничког пројекта градње складишта гаса у Мађарској.

Путин је потврдио спремност Русије да кредитира 80 одсто радова на ширењу једине мађарске атомске електричне централе „Пакш“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара