Вијести, Регион

Огар: Срби су Гали Европе која је умрла у Приштини

Некадашњи командант француских специјалаца Жак Огар оцијенио је да су Срби данас несаломиви Гали Европе, који су, упркос свему што их је задесило, сачували нацију, културу, традицију, природу и религију, док су Французи заражени мондијализмом.

Огар, који је својевремено исцртао границе на овом дијелу Балкана и на Ибру подијелио Косовску Митровицу, а у својој књизи „Европа је умрла у Приштини“ износи истините подаке о страдању Срба на Косову, рекао је да му је намјера да Французе упозна о стварној природи рата на Косову и да их подсјети на историју коју су заборавили.

Он је за Вечерње новости рекао да га је, када се спремано да иде на Косово, његов отац, стари француски официр, завјетовао да не буде престрог према Србима и скренуо му пажњу да тамо није све онако како извјештавају француски и западни медији.

Убрзо се, како је навео, и сам на терену упознао ко су они који отимају имовину, убијају на велико и мало, нападају незаштићено монаштво.

Огар истиче да Французи, међутим, нису и немају реалну представу о дешавањима на Косову и Метохији, јер су им од почетка циљно пласиране дезинформације.

„САД су имале интерес да се уништавањем Југославије, касније Србије, приближе Русији. И то се и данас види у Украјини. Традиционалан интерес су имали и Нијемци. На крају, постојали су и лични интереси. Мадлен Олбрајт и Весли Кларк данас су акционари великих предузећа на Косову и Метохији, а Француска се томе приклонила кроз политику НАТО“, каже Огар.

Говорећи о даљој судбини Косова, Огар каже да оно само неће моћи да опстане.

„Или ће се вратити Србији или ће се придружити `великој Албанији` онаквој какву смо видјели током недавне фудбалске утакмице у Београду, али таква Албанија би била ефемерна“, сматра Огар.

Он закључује да се Срби, независно од дневне политике, никада неће помирити са трајним губитком своје историјске, духовне и културне колијевке.

Жак Огар, пуковник

Жак Огар, пуковник

„Ако негдје имате већинску популацију, не значи да је то ваша земља. Цијела историја Косова и Метохије уклесана је у његовом камену. То би било као када би Сен Дени са некрополом француских краљева постао независан због великог броја муслимана који тамо живе, па да нас због тога још и бомбардују“, нагласио је Огар.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *