Вијести, Регион

Очување ћирилице је цивилизацијско питање

На 8. седници Скупштине града Смедерева поднео сам амандман који је имао за циљ да подстакне заштиту ћириличког писма у Смедереву.

Смедерево у томе треба да предњачи

Смедерево је град од великог значаја у економском и историјском смислу. Данас има посебну тежину због железаре која утиче на целокупну домаћу привреду и економију. Град у којем живимо био је последња српска средњовековна престоница и прва нововековна, након Карађорђевог ослобођења. Према томе, Смедерево има велику одговорност када је у питању очување националног идентитета и у томе, као бивша престоница, треба да предњачи.

На једној од претходних седница Скупштине града Смедерева поднео сам амандман који је имао за циљ да подстакне заштиту ћириличког писма у Смедереву. Да је мој предлог Скупштина града усвојила, сваки предузетник који би име своје фирме истакао на ћириличком писму, добио би умањену цену фирмарине за 30%. Градско веће и одборници владајуће већине су мој предлог одбили уз образложење да републички ниво власти треба да подстакне то питање.

Зашто је владајућа већина одбила предлог на основу којег је Смедерево могло да буде афирмисано у целокупној српској јавности као чувар основе нашег националног идентитета? Зашто је, уместо тога, прихватљивије да Смедерево у јавности препознају по бројним аферама? Негативна слика нашег града мора да се мења, а одбијањем конструктивних и добронамерних предлога се она сигурно неће променити

Иницијативе сличне мојој се већ покрећу у Београду, а Министарство културе и информисања, по медијским најавама, припрема сет мера у правцу очувања ћирилице.

Због чега Смедерево није смело у нечему да предухитри Београд? Упркос великим потенцијалима које имамо, већ дуги низ година не успевамо да се маркетиншки позиционирамо раме уз раме са највећим центрима у Србији. Мој предлог је, између осталог, имао и ту сврху.

Очување ћирилице је цивилизацијско питање. Ако нисмо у стању да сачувамо оно највредније што имамо, што притом представља један од основа нашег идентитета, а чиме би се сваки други народ поносио, можемо ли очекивати да будемо конкурентни са светом у било којој другој области?

др Игор Швоња

др Игор Швоња

Мој предлог ћу изнова подносити на предстојећим седницама Скупштине града у нади да ће одборници владајуће већине једном схватити да, када су озбиљне теме и добронамерни предлози у питању, све страначке поделе треба да буду у другом плану.

Аутор је председник ГО Двери у Смедереву
и одборник у Скупштини града

Извор: dveri.rs

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *