Вијести, Регион

Обиљежена годишњица усташког покоља у бањалучким селима

Бањалука – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је усташки злочин у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, када је убијено најмање 2.300 људи, доказ геноцидног и фашистичког нагона тадашњих усташких власти према српског народу.

„Убијали су дјецу у школама и кућама, старце и све људе које су затекли у овим селима. Ово је један од најтежих злочина које је комунистичка власт деценијама скривала и који у то вријеме није на адекватан начин обиљежен“, рекао је Додик новинарима у Дракулићу.

Он је нагласио да се ово страдање Срба никада не смије заборавити.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија подсјетио је да је на простору Републике Српске пуно мјеста гдје су страдали Срби у Другом свјетском рату.

„Мало је људи у Републици Српској чији преци нису страдали на неком од стратишта као што је ово у Дракулићу, али и у Јадовну, Херцеговини и Грмечу.

Веома је важно да обиљежамо годишњице страдња и да не заборавимо наше претке који су на најстравичнији начин убијани“, рекао је Мутабџија.

banjaluka02022014

Обиљежена годишњица усташког покоља

Градначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да се стравични злочини почињени над српским народом у Другом свјетском рату не смију заборавити.

„Ово је опомена и порука онима који су креатори такве злочиначке политике да никада неће бити заборављено шта је почињено на овим просторима. Свјетски моћници и данас желе да прекрајају историју, али то нећемо допустити“, најласио је Гаврановић.

Председник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић истакао је да се српском народу не смије оспоравати обиљежавање стратишта.

„Морамо се сјећати свих страдали предака, али и наших најбилижих који су животе дали за стварање Републике Српске“, рекао је Митровић.

Миле Панић из Мотика рекао је да су му у Другом свјетском рату убијене двије сестре и отац и да се овај стравичан злочин не смије заборавити.

Служењем литургије, парастосом и полагањем вијенаца код Спомен–костурнице у бањалучком насељу Дракулић обиљежено је 72 године од усташког покоља над више од 2.300 Срба.

Усташе су у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над српским становништвом у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

У овом злочину усташе су, под командом усташког стожерника Бањалуке Виктора Гутића и фрањевца Мирослава Филиповића – Мајсторовића убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима крамповима и маљевима.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Обиљежавању 72 године од овог злочина  присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић, представници институција Српске, као и многобројни грађани Бањалуке

 

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Обиљежена годишњица усташког покоља у бањалучким селима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *