Вијести, Регион

Обама позвао Европу да уместо стезања кајиша утврди моћни план развоја

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК – ЗА РАЛИКУ ОД ВУЧИЋА И МНОГИХ ДРУГИХ – ЧЕСТИТАО ЦИПРАСУ ПОБЕДУ

         АМЕРИЧКИ председник Барак Обама урадио је оно што нису Александар Вучић ни шефови многи европски лидери: честитао је изборну победу и државну функцију новом грчком премијеру Алексису Ципрасу.

         Обама је при том указао да би Европска унија требало да се одрекне стезања кајиша и мера „оштре штедње” којима и у еврозони и у ЕУ такт ударају Немачка и Ангела Меркел.

         Наравно, сам формално није помињао ни Немачку ни Меркелову…

         У званичном саопштењу Беле куће се поводом Обамине честитке Ципрасу наглашава: „Председник је указао да Сједињене Државе, као стари пријатељ и савезник, рачунају на тесну сарадњу са новом владом Грчке да би јој помогле да се врати на пут просперитета”.

         Атински лист „Катимерини” је – позивајући се на Обамину честитку – навео да је амерички лидер оценио да би Европа требало да се одрекне „економије штедње” и да утврди „моћни план развоја”.

         Исти лист је објавио да је Обама предложио да Атина и Вашингтон успоставе сарадњу својих министарстава финансија.

Обама позвао Европу да уместо стезања кајиша утврди моћни план развоја

Обама позвао Европу да уместо стезања кајиша утврди моћни план развоја

„Катимерини” је овоме додао:„Разговор је био опуштен и председник САД је чак рекао да у Ципрасовом гласу осећа умор”. „Сасвим природно” – узвратио му је Ципрас, а амерички председник на на то рекао: „Ви сте још млади. И сам почео као млад, а сада сам већ оседео”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *