Вијести, Регион

НСА прислушкивала и балканску боранију на челу са Тадићем

ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА „КРИПТОМ” ОБЈАВИЛА ИМЕНА 76 ОД 122 СВЕТСКА ДРЖАВНИКА КОЈИ СУ БИЛИ ПОД ПРИСМОТРОМ НСА

  • Под присмотром били и: Саркози, Ромпеј, Ху Ђинтао, Путин, Ердоган, Р. Кастро, Калдерон, Ахмадинеџад, Чавез…

        

АМЕРИЧКА Агенција за националну безбедност /НСА/ шпијунирала је 2009. и државнике земаља са Балкана, међу којима су били и тадашњи председник Србије Борис Тадић и премијер Федерације БиХ Неџад Бранковић, објавила је дигитална библиотека „Криптом”, која се бави објављивањем поверљивих докумената.

         У информацији се истиче да су шпијунирани и тадашњи председник Хрватске Стјепан Месић, премијер Албаније Сали Бериша и премијер Косова Хашим Тачи.

         Америчка агенција је те године шпијунирала и руске државнике Владимира Путина и Дмитрија Медведева, грчког председника Костаса Караманлиса, француског Николу Саркозија, кубанског Раула Кастра и авганистанског Хамида Карзаја.

         Шпијунирани су, такође, и тадашњи председник Венецуеле Уго Чавез и Мексика Фелипе Калдерон, те званичници – Белгије Херман ван Ромпеј, Израела Ехуд Олмерт, Боливије Ево Моралес, Парагваја Фернандо Луго, Кине Ху Ђинтао, као и Шпаније Хозе Запатеро и Никарагве Данијел Ортега.

         Надзирани су такође Хосни Мубарак из Египта, Ким Џонг Ил из Сјеверне Кореје, Ли Миунг Бак из Јужне Кореје, Махмуд Ахмадинеџад из Ирана, Михаил Сакашвили из Грузије, Реџеп Тајип Ердоган из Турске, те Силвио Берлускони из Италије.

         Немачки магазин „Шпигл„ раније је објавио да је НСА развила рачунарски систем за обраду обавештајних сигнала под кодним именом „НYМРОД” са могућношћу да обради милионе извештаја и сортира информације о циљаним особама из телефонских записа, факсова и рачунарских података.

         Магазин тврди да је до документа о томе дошао захваљујући бившем службенику НСА Едварду Сноудену, те наводи да је 122 светских лидера жртва овог система.

 

НСА прислушкивала и балканску боранију на челу са Тадићем

НСА прислушкивала и балканску боранију на челу са Тадићем

Тада је објављено 12 имена шпијунираних државника, међу њима немачке канцеларке Ангеле Меркел и сиријског председника Башара Асада.
Дигитална библиотека „Криптом” објавила је 76 имена, а раније је најавила да ће до краја јула обелоданити имена свих 122 шпијунирана државника.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *