Вијести, Регион

Ниво корупције не опада

koverat-mito

У Србији је повећан број случајева у којима је од грађана тражен мито, показало је истраживање Програма УН за развој о корупцији у Србији.

Према том истраживању, велика већина грађана, њих 72 одсто, сматра да су најкорумпираније политичке странке, а затим следе здравство и правосуђе. Резултати показују да је у поређењу са истраживањем из децембра опало поверење грађана у полицију и правосуђе.

Истраживање, рађено у јуну на узорку од 610 испитаника из читаве Србије, финансирао је УНДП, а спровео ЦЕСИД.

Да постоји корупција у Влади Србије верује 47 одсто испитаника, а отприлике исти број, њих 48 одсто, сматра да је корупција присутна и у Скупштини Србије.

У поређењу са истраживањем из децембра прошле године порастао је број оних који сматрају да постоји корупција у полицији, са 56 одсто на 65 одсто.

Као институције и занимања у којима је у великој мери присутна корупција, грађани наводе и царину, 62 одсто, администрацију, 51 одсто, као и правосуђе – судије, тужиоце и адвокате, изнад 60 одсто.

Истраживање УНДП-а показује да 52 одсто грађана сматра да живи лоше или неподношљиво, што је пораст у поређењу с резултатима из децембра за осам одсто.

Испитивање је спровела невладина организација Центар за слободне изборе и демократију.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *