Вијести, Регион

Николић живи у уверењу да је Хрватска успела да инструментализује Европски парламент

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ТВРДИ ДА НЕМА ПРАВО ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ ЈЕР БИ ТО БИЛО „НЕФЕР ПРЕМА ГРАЂАНИМА“

  • У саопштењу за јавност указао: „Посланици су остали неми пред уништавањем ћириличних табли у Славонији, пред експлицитним говором мржње против Срба на скуповима поводом годишњице злочиначке акције Олуја, који трају више од  десет година, или пред одржавањем јавних концерата веома популарне музике у Хрватској, чији текстови отворено позивају на истребљење Срба“
  •  „Што се тиче Хашког трибунала, поставља се питање – наглашава се у Николићевом саопштењу – шта је крајњи циљ њихове циркуске представе и њихових ментора и кловнова? Шта желе да постигну? Смену власти? Па зар у демократским друштвима о томе не одлучују грађани на изборима? Баш зато би било нефер према грађанима поднети оставку. То би вероватно било лакше већини чланова Владе“
  • ФАКТИ: Наравно, не може Томислав Николић признати да је већина у ЕУ унапред – без икакве инструментализације из Загреба – оријентисана прохрватски и антисрпски. Јер, кад би признао, морао би сам да одговори: а с каквим правом он и његов „политички син“ воде Србију у такво „друштво“? Или би се нашло – као у оној бајци – безазлено дете да нешто важно приупита „цара“

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је поводом резолуције Европског парламента о изјавама хашког оптуженика и председника СРС Војислава Шешеља да „зачуђује чињеница да је ЕП дозволио да га Хрватска инструментализује у предизборне сврхе“ и да је донео Резолуцију која се односи на Србију, а да „Србији није пружена могућност да макар изнесе свој став“.

         „На жалост, Европски парламент не мења однос према Србији чак ни сада, када је признао да је Србија држава која је својим реформама заслужила отпочињање преговарачког процеса“, пише у саопштењу председника Србије.

        Николић је навео да би Европском парламенту требало да буде познато „колико напора је Србија уложила да се веома крхки односи са Хрватском стабилизују“ и да се отворена питања реше у обостраном интересу.

         „Посланици су остали неми пред уништавањем ћириличних табли у Славонији, пред експлицитним говором мржње против Срба на скуповима поводом годишњице злочиначке акције Олуја, који трају више од десет година, или пред одржавањем јавних концерата веома популарне музике у Хрватској, чији текстови отворено позивају на истребљење Срба“, навео је Николић.

        Европски парламент „није ценио ни то што Србија није спречавала Хрватску на њеном европском путу, иако је могла због бројних проблема у области владавине права, људских права и слобода, као и нерешеног повратка и имовинских питања протераних Срба“, указао је Николић.

        Он је рекао да дестабилизација региона ни сада није у интересу Србије и земаља Балкана, као ни у интересу Европе.

        Грађани Србије „нису испуњени мржњом према суседима, већ су заокупљени проблемима и сносе велики терет реформи, које имају за циљ стварање правне сигурности, економског напретка и боље будућности уопште“, навео је председник.

        Србија води политику мира и стабилности како би својим грађанима омогућила бољи живот од сопственог рада, казао је Николић.

        Србија је „посвећена цивилизацијским тековинама и за њу је недопустива свака ратнохушкачка реторика, било да долази из Србије, Хрватске, Албаније, било одакле. На то не треба да нас подсећају они који тај проблем нису решили у свом дворишту“, указао је председник.

        Николић је казао и да „то што се не слаже са изгласавањем Резолуције ЕП, не значи да она Србији намеће било какву обавезу, већ јој само показује шта би све могла да доживи у будућности“.

Српски председник Томислав Николић

Српски председник Томислав Николић

„Што се тиче Хашког трибунала, поставља се питање шта је крајњи циљ њихове циркуске представе и њихових ментора и кловнова? Шта желе да постигну? Смену власти? Па зар у демократским друштвима о томе не одлучују грађани на изборима? Баш зато би било нефер према грађанима поднети оставку. То би вероватно било лакше већини чланова Владе“, казао је Николић.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *