Вијести, Регион

Николић: Србија и Хрватска треба да поштују једна другу

027086

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да Србија и Хрватска треба да успоставе односе поштовања, јер, како је оцијенио, због болне прошлости неко вријеме између двије земље неће бити љубави. Сусрет са Ивом Јосиповићем 16. октобра у Београду биће прилика да ријешимо отворена питања, а не подсјећање на то шта нисмо ријешили, рекао Николић у интервјуу за „Јутарњи лист“.

Србија и Хрватска треба да успоставе односе поштовања, јер због болне прошлости неко вријеме између двије земље неће бити љубави, рекао предсједник Србије Томислав Николић.

Николић и предсједник Хрватске Иво Јосиповић званично ће се први пут састати 16. октобра у Београду и разговарати о свим темама које су још увијек камен спотицања у односима Србије и Хрватске, рекао је Николић у интервјуу за Јутарњи лист.

Николић је међутим оцијенио, да односи Србије и Хрватске никад нису били бољи, да свуда види добре основе за сарадњу, али и да још нису отклоњене све препреке у односима двије земље, на чему, како је казао, Србија није инсистирала, јер није хтјела да отежава или угрози важан пут Хрватске ка ЕУ.

„То ће бити прилика да ријешимо отворена питања, а не прилика да подсјећамо једни друге на то што једни другима нисмо ријешили, односно шта смета добрим односима наших држава и наша два народа“, рекао је Николић.

Како је навео, са Јосиповићем ће разговарати о граници, о питању српске имовине, неријешеним правима и несталим особама.

Николић је истакао да је отворен за тему о несталим особама и навео да се повремено у јавности спомиње да и у Србији има неких неоткривених гробница у којима су покопани хрватски грађани.

„Волио бих да ми се укаже на те локације и прекопаћемо сваки центиметар како би ту анатему скинули са својих леђа. Разговараћемо о правима Хрвата у Србији и о правима Срба у Хрватској, о односима с онима који то наше отопљење односа кваре, о различитим видовима демонстрација силе против државе, оних који се под плаштем лажног патриотизма, посебно у Хрватској, сукобљавају и са својом владом, с демократским начелима и са својим уставним поретком“, навео је предсједник Србије.

Николић је истакао да је његова недвосмислена жеља да, не само на предсједничком нивоу, већ да свако у свом домену сарађује са колегом из друге земље, јер је то једини прави начин да поново успоставимо односе поштовања.

„Јер, због болне прошлости неко вријеме међу нама неће бити љубави“, додао је Николић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *