Вијести, Регион

Николић пропустио прилику да у Њујорку отвори и једно једино питање битно за КиМ

„СРБИЈА ЋЕ ДАТИ СВЕ ОД СЕБЕ ДА ПРОЦЕС ПОМИРЕЊА, САРАДЊЕ И МЕЂУСОБНОГ ПОШТОВАЊА У РЕГИОНУ БУДЕ СПРОВЕДЕН У ЦЕЛОСТИ”

  • КАО ДА СЕ ЗАКЛИЊАО НА ВЕРНОСТ ЕШТОНОВОЈ ИЛИ ФИЛЕУ: „Србији је место у њеном чланству, како би остварила пуну модернизацију друштва и државе и додатно развила своје економске капацитете. Јасан циљ коме стремимо је изградња Србије као респектабилног члана породице европских народа, чему ће допринети напредак у преговорима о чланству у ЕУ”, изговорио је председник Србије у Генералној скупштини УН
  • КАКВА ДРЖАВНИЧКА ХРАБРОСТ: Предочио присутним светским лидерима да је за Србију национални приоритет и постизање одрживог политичког решења за питања Косова и Метохије и подвукао: „За Србију је једино прихватљиво, једино праведно и правично решење отпор сецесионизму и очување територијалног интегритета свих земаља па и наше”
  • Упозорио да је Мисија УН на Косову гарант и основа деловања за све друге међународне мисије на КиМ те да смањење њеног обима и мандата за Србију није прихватљиво

         ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић рекао је у Генералној скупштини УН да су њени приоритети – чланство у ЕУ и проналажење одрживог решења за Косово. При том је нагласио спремност наше државе да допринесе светским напорима у борби против тероризма, еболе и климатских промена.

         У обраћању лидерима који учествују на главној дебати 69. заседања Генералне скупштине УН, Николић је рекао да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије.

         „Србији је место у њеном чланству, како би остварила пуну модернизацију друштва и државе и додатно развила своје економске капацитете. Јасан циљ коме стремимо је изградња Србије као респектабилног члана породице европских народа, чему ће допринети напредак у преговорима о чланству у ЕУ”, поручио је Николић.

         Како је истакао, национални приоритет је и постизање одрживог политичког решења за питања Косова и Метохије.

         „За Србију једино прихватљиво, једино праведно и правично решење је отпор сецесионизму и очување територијалног интегритета свих земаља па и наше”, истакао је Николић.

         Србија је опредељена за тражење одрживог политичког решења кроз дијалог са представницима привремених институција у Приштини и залаже се за решење које укључује интересе српског, албанског и осталог становништва искључиво кроз конструктиван дијалог.

         „Нормализацији односа између Београда и Приштине у великој мери доприноси процес европских интеграција. Очекујемо да ЕУ настави да својим активним ангажманом подстиче отворен дијалог као и испуњење договорених обавеза како би дошло до јачања међусобног поверења”, додао је Николић.

         Он је такође нагласио да је Србија одговорно и у предвиђеном року испунила све до сада преузете обавезе имплементације Бриселског споразума.

         „Србија је отворена за наставак конструктивног дијалога са Приштином на свим нивоима”, истакао је Николић и додао да је Мисија УН на Косову гарант и основа деловања за све друге међународне мисије на КиМ те да смањење њеног обима и мандата за Србију није прихватљиво.

         Стварање оптималних услова за повратак интерно расељених лица у своје домове представља кључан фактор у процесу нормализације односа Београда и Приштине, рекао је Николић, додавши да је Србија земља са највећим бројем интерно расељених у Европи – у питању је 230.000 особа.

         Он је такође додао да се Србија активно припрема да следеће године председава ОЕБС-ом, а да та улога и задатак представљају сложен, мултилатералан изазов који спремно ишчекује.

         „Србија ће дати све од себе да процес помирења, сарадње и међусобног поштовања у региону буде спроведен у целости и Председавање ОЕБС искористићемо и за промоцију наставка таквих процеса. Дубоко смо потресени и узнемирени збивањима у Украјини. Учинићемо све што је у нашој моћи да се пронађе мирно решење проблема и да се разлике превазиђу на мирољубив начин”, истакао је председник Србије.

         Николић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Украјине као чланице УН и једнаку примену међународног права за све.

         „Поново вас подсећам да су неке државе Србији ускратиле то право признајући и промовишући независност дела територије Србије – Косова и Метохије”, указао је председник Србије.

         Подсетивши да је Србија искусила акте тероризма на својој територији, на Косову и Метохији, Николић је рекао да због тога јако добро разуме безбедносне проблеме са којима се свет у овом тренутку суочава и најснажније осуђује све видове тероризма.

         „Србија је спремна да разговара о свим иницијативама које доприносе јачању улоге УН на пољу борбе против овог светског зла”, рекао је он.

         Србија никада није подржавала и не може подржати говор ултиматума, ми поштујемо и уважавамо политичке и економске интересе свих земаља чланица УН, и са тих позиција наступамо и делујемо штитећи наше националне и међународне интересе, нагласио је председник Републике.

         „Србија најоштрије осуђује злочине, а посебно брутална убиства која чине припадници екстремистичке организације Исламска држава.

         Такви облици тероризма представљају једну од најозбиљнијих претњи по међународни мир и безбедност, а Србија је, више него икада, посвећена да подржи међународне напоре у борби против тероризма”, поручио је Николић.

         Како је оценио, један од горућих, глобалних изазова са којима се свет суочава су и климатске промене.

         „Ефекти природних непогода неминовно погоршавају крхку економску ситуацију у Србији и региону југоисточне Европе и отежавају борбу за смањење сиромаштва, које остаје суштинско питање данашњице”, рекао је председник Србије.

         Према Николићевим речима, активности на ублажавању последица климатских промена представљају императив нашег времена, а у опредељивању обавезујућих мера мора се водити рачуна о нужностима развоја сиромашних и неразвијених.

         „Имамо историјску шансу да упоставимо енергетску политику која је одржива и која би обезбедила значајну глобалну акцију на пољу политике климатских промена. Уверен сам да сви делимо мишљење о ургентности и обавезности унапређења система адаптације и успостављања механизма за смањење ризика од природних катастрофа”, поручио је Николић, додавши да Србија жели да допринесе постизању правно обавезујуће, опште сагласности о клими, за све народа света.

         Он је подсетио да је Србија ове године била и ових дана је поново изложена поплавама библијских размера.

         Такође, додао је да Србија са великом забринутошћу прати развој ситуације у вези са рапидним ширењем вируса еболе у земљама Западне Африке и указао на неопходност неодложног и заједничког деловања јер се ради о проблему свих.

         „Србија је спремна да се придружи и допринесе заједничком напору својим научним и здравственим капацитетима и на сваки други начин”, закључио је Николић.

         Председник Србије је обраћањем на главној дебати 69. заседања Генералне скупштине УН завршио боравак у Њујорку.

         (Танјуг)

 

Томислав Николић у Генералној скупштини УН

Томислав Николић у Генералној скупштини УН

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *