Вијести, Регион

НИКОЛИЋ: Приштина је Србија оставила премало времена да размисли о учешћу Срба у изборима

ЗАРИФ: ПОЗИЦИЈА СРПСКОГ НАРОДА УМНОГОМЕ УНАПРЕЂЕНА У ОДНОСУ НА СТАЊЕ ОД ПРЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА

  • Ако српска заједница на Косову и Метохији сматра да би прихватање косовских докумената значило признање независности, није логично да Приштина толико инсистира на томе, а да истовремено тврде да су добронамерни, рекао шефу UNMIK-а Томислав Николић

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је данас на састанку са шефом UNMIK-а Фаридом Зарифом да ће учешће Срба на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији пре свега зависити од правила по којима ће ти избори бити одржани.

Николић је нагласио значај и одговорност целокупне мисије Уједињених нација на Косову и Метохији за ток изборног процеса, укључујући и њен трећи стуб – мисију ОЕБС-а на Косову и Метохији.

Пренео је Зарифу став Србије о потреби учешћа ОЕБС-а у организацији избора на Косову и Метохији.

Николић је рекао да је Србији остављен јако кратак рок да размисли о учешћу српског народа на тим изборима, што је последица лоше одлуке приштинске администрације да се распишу превремени избори, уместо да се сачекају редовни.

Он је истакао да је убеђен да ће Влада Србије донети најисправнију могућу одлуку да ли ће позвати српски народ да на њима учествује или не, а да ће то пре свега зависити и од правила по којима ће ти избори бити одржани, саопштила је прес служба председника Србије.

Ако српска заједница на Косову и Метохији сматра да би прихватање косовских докумената значило признање независности, није логично да Приштина толико инсистира на томе, а да истовремено тврде да су добронамерни, рекао је председник Николић.

Николић је на састанку са Зарифом рекао да је Србија у протеклом периоду разговорима са администрацијом у Приштини постигла много тога што је у почетку деловало немогуће и да је у том циљу уложила много труда.

Србија никада неће признати независност јужне покрајине, али је спремна да са Приштином разговара о свему што би допринело да се побољша живот грађана на Косову и Метохији, без обзира на њихову националну, верску и сваку другу припадност. До сада је остварен значајан резултат, али он није довољан, тако да обе стране морају уложити додатне напоре да се преговори не би зауставили, истакао је председник Николић.

Зариф је рекао да је међународна заједница препознала Србију као фактор који својом динамичношћу активно учествује у обликовању односа у региону. Он је рекао да је Београд дао велики допринос нормализацији односа са институцијама у Приштини.

Томислав Николић и Фарид Зариф

Томислав Николић и Фарид Зариф

Истовремено, позиција српског народа на Косову и Метохији је умногоме унапређена у односу на стање од пре неколико година, што је делом заслуга политике коју је Србија водила током претходног периода, рекао је Зариф.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *