Вијести, Регион

Николић позвао руске инвеститоре у Србију

033915

Предсједник Србије Томислав Николић позвао је у Москви потенцијалне инвеститоре из Русије да дођу у Србију, за коју је рекао да из дана у дан постаје инвестиционо све атрактивнија дестинација, са стабилним економским окружењем.

– Дођите у Србију. Нека вам наше пријатељство и моја реч буду гарант за ваше сигурно пословање у Србији – рекао је Николић на Инвестиционој конференцији, на којој је представљено око 80 инвестиционих пројеката Србије у области пољопривреде, индустрије, енергетике, грађевинарства и туризма, вриједних седам милијарди евра.

Николић је позвао инвеститоре да учествују у великим пројектима изградње и обнове саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре, капиталним инвестицијама у енергетици – обнови старих и изградњи нових капацитета, као и у примјени нових технологија, преносе београдски медији. Он очекује да ће изградња српске дионице гасовода Јужни ток почети до краја године.

Николић је подсјетио да Србија и Русија имају вишевјековне пријатељске, разноврсне и богате односе и да су у најзначајнијим историјским тренуцима биле на истим странама, те да „народ, Србе и Русе нико и никада неће моћи да посвађа“. „Одлучили смо да проведемо политику коју сам заступао и пропагирао: и Исток и Запад, и Русија и ЕУ“, нагласио је Николић.

Предсједник Србије Томислав Николић састао се данас у Кремљу с предсједником Русије Владимиром Путином. Како сазнајемо, након састанка није било изјава.

Према ранијим најавама, на дневном реду разговора био је читав спектар питања од билатералних односа и пројекта „Јужни ток“ до руских инвестиција и других питања.

Ово је Николићев пети сусрет са Путином од како је дошао на чело Србије маја прошле године.

Инвестициону конференцију организовала је Привредна комора Србије у сарадњи са Трговинско-индустријском комором Русије, а представљени пројекти вриједни су око седам милијарди евра, од чега су најзначајнији они из енергетског сектора, чија је вриједност 4,5 милијарди евра. На конференцији је учествовало више од 100 представника руских фирми. Прошле године извоз из Србије у Русију достигао је 867 милиона долара, а увоз око двије милијарде долара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *