Регион

Нијемци враћају своје злато из иностранства

018717

С обзиром на то, да више нема пријетње од совјетске инвазије, њемачка Бундесбанка ће почети полако да повлачи злато депоновано у иностранству и враћа га кући.

Бундесбанка повлачи у земљу око 700 тона златних резерва које држи у Њујорку и Паризу, преноси Би-Би-Си. До 2020. године половина свих златних полуга биће у Њемачкој, објавила је Бундесбанка. Тренутно је у домаћим банкама мање од трећине резерви злата.Златне полуге изнесене из Њемачке због страха од совјетске инвазије. Иначе, централне банке злато држе у иностранству како би у вријеме кризе могле брзо да купују страну валуту.

Бундесбанка неће више држати резерве у Паризу, јер су обје земље чланице у еврозоне, а до краја ове деценије смањиће и количину коју држи и Њујорку са 45 на 37 одсто.За разлику од ове двије свјетске метрополе, њeмачко злато остаје у сефовима енглеске централне банке, Банк оф Енгланд, гдје ће бити депоновано 13 одсто укупних резерви, објавила је Бундесбанка.

Би-Би-Си преноси, да је њемачка институција за ревизију критиковала владу, јер не зна са колико тачно златних полуга располаже, па чак износи сумњу да неке и нису праве.

Коментариши чланак

Коментара