Вијести, Регион

Нема разлога да Грчка напушта еврозону, Немачка се за то не спрема

ЛИДЕР КОАЛИЦИЈЕ РАДИКАЛНИХ ЛЕВИХ СНАГА АЛЕКСИС ЦИПРАС: АКО ПОБЕДИМ НА ИЗБОРИМА – НЕЋУ ЗЕМЉУ ИЗВЕСТИ ИЗ ЕВРОЗОНЕ

         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је да не сматра да Грчка може напустити еврозону.

         Нешто пре тога су портпароли њене владе и немачког министра финансија демантовали да се званични Берлин припрема за могуће иступање Грчке из еврозоне.

         Све је почело од тога што је пре седам дана високотиражни таблоид Bild – позвавши се на своје ”изворе у владиним круговима” – објавио да немачка влада већ тестира сценарио могућег развоја догађаја у случају да на ванредним парламентарним изборима у Грчкој (25. јануара) победи опозициона партија СИРИЗА Алексиса Ципраса.

         „Сматрам да и обичним људима и финансијским тржиштима морамо ставити на знање да смо ја као канцелар, а и влада Немачке, одувек водили политику усмерену на то да Грчка остане у еврозони. Тим пре што се поштује и реализује све што су Атина и „тројка” договорили” – рекла је Меркелова након преговора са британским премијером Дејвидом Камероном.

         Истовремено је оценила да је Грчка постигла много у стабилизацији својих финансијских прилика и да је већ „учинила многе жртве”.

         „За многе грађане Грчке ово су биле тешке године. Прођен је дуг пут и ја не сумњам да све започето са Атином можемо успешно завршити. Грци су, са своје стране, дужни да ураде све што је потребно, а ми да са њима будемо – солидарни”.

МЕРКЕЛ: Нема разлога да Грчка напушта еврозону, Немачка се за то не спрема

МЕРКЕЛ: Нема разлога да Грчка напушта еврозону, Немачка се за то не спрема

Ципрас је, иначе, демантовао да коалиција радикалних левих снага коју предводи има намеру да изведе земљу – у случају победе на изборима – из еврозоне”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *