Вијести, Регион

Насер Орић је ратни злочинац

НАСЕР ОРИЋ ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ

БАЊАЛУКА, 25. ЈУНА /СРНА/ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће Насер Орић за њега лично и за готово сав српски народ, а посебно Србе у Републици Српској увијек бити ратни злочинац, без обзира на одлуку правосуђа Швајцарске да га испоручи БиХ.

„Процесуирање Насера Орића у Србији извело би на свјетло дана више стотина доказа и свједока о злочинима над Србима сребреничког краја. Зато је Насер Орић за бошњачку политичку елиту био посљедња линија одбране једне од највећих обмана с краја 20. вијека – а то је прича о Сребреници. Она без Насера Орића и злочина које је починио не може бити ни потпуна ни испричана. Зато су готово све заједничке институције биле у функцији удруженог подухвата за заштиту бошњачких злочина“, истакао је предсједник Српске.

Он је рекао да је захтјев Тужилаштва БиХ да Швајцарска изручи Насера Орића БиХ био покушај спашавања бившег сребреничког бошњачког команданта од могућег изручења у Србију, по истом сценарију као и у случајевима Ејупа Ганића и Јована Дивјака, а који након тога нису били предмет гоњења.

Додик је оцијенио да се тиме Тужилаштво БиХ отворено ставило на страну, не само ратног злочинца Насера Орића, већ и на страну свих оних који бране злочин који су починиле муслиманске снаге над Србима у Сребренци.

„Цинично злоупотребљавајући надлежности, Тужилаштво БиХ је свој захтјев образложило сумњом да би изручење у Србију угрозило процесуирање предмета који се води пред правосуђем БиХ. Истовремено, нису објаснили јавности зашто у овом предмету, од 2009. године од када су га преузели од суда у Бијељини, нису ништа урадили“, нагласио је предсједник Српске, подсјетивши да је МУП Републике Српске још 2006. године поднио кривичну пријаву против Орића са више од 600 доказа у прилогу.

Додик је оцијенио да је сасвим јасно да је злоупотреба институције Тужилаштва БиХ имала за циљ да се предмет „Орић“ не процесуира пред Тужилаштвом за ратне злочине Србије и да не буде задовољена правда.

„Прикривање и одбрана злочина, у којима су учествовале и остале институције БиХ, изазивају јаке фрустрације код потомака жртава, али и код цјелокупног српског народа, и свакако да доприносе бржем распаду БиХ. Суд и Тужилаштво БиХ, као неуставне и наметнуте правосудне институције, оваквим поступком само су потврдиле да су силом инсталисане управо због обрачуна са Србима и Хрватима, и у функцији заштите злочина Бошњака“, рекао је предсједник Републике.

Додик је нагласио да је поражавајуће било и ћутање српских представника у Савјету министара БиХ који нису нашли за сходно да упитају Дениса Звиздића у чије име БиХ треба да учини све да помогне Орићу, упитавши да ли СДС, ПДП и НДП постају саучесници у прикривању злочина Насера Орића над Србима сребреничког краја?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

„Тишина српских представника у заједничким институцијама БиХ када је ријеч о заштити интреса српског народа и Републике Српске овога пута је била гласнија због чињенице да представници тих истих партија у парламенту Српске веома гласно констуришу приче и на тај начин понижавају институције Српске с циљем њихове дестабилизације. Док су носиоци власти у заједничким институцијама БиХ чинили све у одбрани Насера Орића и његових зличина, ћутање српских представника, које не знам како да протумачим него као одобравање, још је било гласније“, оцијенио је Додик.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *