Вијести, Регион

Наришкин и Шојгу упутили писмо подршке Кустурици

Предсједник руске Државне думе Сергеј Наришкин и министар одбране Сергеј Шојгу упутили су писмо идејном творцу Андрићграда Емиру Кустурици, у којем су изразили увјерење да догађаји попут оног у граду од камена поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата могу да сачувају историјска сјећања народа и упозорили на све чешће покушаје ревизије историје.

„Нажалост, све чешће се суочавамо са покушајем ревизије наше заједничке историје, међу којом су и покушаји ревизије историје Првог свјетског рата. Примјер братске Украјине нам доказује да незнање сопствене прошлости може довести до најтрагичнијих посљедица“, наводи се у писму.

У писму, које је синоћ у Андрићграду прочитао сенатор Парламента Русије и члан државне комисије за историју Првог свјетског рата Анатолиј Лисицин, истиче се да је симболична чињеница да се овај догађај одржао на дан када се навршило 100 година од сарајевских дешавања и прославља побједу мира и слободе, али и подсјећа на њихову крхкост.

Руски званичници у писму истичу заједничку историју Срба и Руса, подсјећајући да се Русија укључила у Велики рат на позив савезничког дуга, али из срца да би заштитила братске народе Балкана од агресије, док је прије 70 година совјетска армија ослободила Југославију од фашиста.

Лисицин је пренио поздраве руских званичника, подсјетивши да је 28. јун 1914. године ујединио судбине Русије и Србије у јединственом циљу – борби против агресора за своју слободу.

Андрићград - Фото: СРНА

Андрићград – Фото: СРНА

„Скоро 100 година Европа умањује улогу Русије и Србије у том рату. Дошло је вријеме да се скупља камење. Ми морамо да вратимо добар глас војника Србије и Русије који су ратовали у Првом свјетском рату“, поручио је Лисицин.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *