Вијести, Регион

Најпознатији инструктор крав маге обучава српске специјалце

rep-Krav-maga-mala

Ејал Јанилов обучава српске специјалце борбеним техникама израелске војске. Јанилов је успешно обучавао припаднике специјалних јединица у читавом свету.

Нигде у Европи нисам срео људе тако борбеног менталитета као у Србији. По томе сте јако слични нама, Израелцима.

Тако нам говори Ејал Јанилов, а кад он прича о борби онда му треба веровати. Он је најпознатији инструктор крав маге, борилачког система израелских специјалаца. За 40 година своје каријере обучавао је припаднике специјалних војних и полицијских јединица на добром делу земаљске кугле.

Разговарамо у Центру за обуку МУП „13. јул“ у Батајници. Први пут су се припадници Специјалне антитерористичке јединице срели са крав магом. Јанилов обучава четворицу официра који ће постати инструктори и овој вештини учити друге припаднике јединице, на семинару који организује „Крав мага глобал Србија“. Данас на распореду – како голим рукама разоружати бомбаша (упозорење: није ни изблиза лако као што изгледа када Јанилов то ради). Вежбају се различите ситуације – када је нападач на отвореном простору, када је у уској просторији, у гомили људи, шта ако се током борбе бомба активира…

– Крав мага је веома логична вештина, заснована на урођеним реакцијама – објашњава Јанилов. – Ако вам је прва рекација када видите човека са бомбом да га ухватите за руку и отмете му бомбу, крав мага вас учи како да то урадите ефикасно. То је вештина коју свако може да научи. Наравно, ако сте већи и снажнији то ће вам свакако бити предност.

Корени крав маге сежу у тридесете године када је Ими Лихтенфилд у Словачкој, користећи своје познавање бокса и рвања, почео да развија технике којима се група јеврејских бораца користила да штити своја суседства од све већег броја фашистичких банди. После Другог светског рата Лихтенфилд је постао инструктор израелских специјалних јединица, а крав мага њихов заштитни знак. Изузетно ефикасна и усмерена на реалне ситуације и страховите контранападе, ова техника је брзо прихваћена и у другим земљама.

Ејал Јанилов учио је крав магу од њеног оснивача и дуго био његов први сарадник. Попут Лихтенфилда обучавао је израелске специјалце, а затим и припаднике различитих војних и полицијских јединица.

– Сам се никада нисам нашао у ситуацији да ми живот зависи од моје вештине – каже. – Али већини мојих ученика, крав мага је спасавала главу.

Сваки семинар који Јанилов држи прилагођен је полазницима. Пре него што је дошао у Србију проучио је ризике и ситуације са којима се срећу припадници наших специјалних јединица, као и наше законе и на основу тога саставио „наставни план“.

– Није исти приступ у Америци где полицајци имају далеко шира овлашћења и у Србији где се оружје користи само у крајњој нужди – каже Јанилов.

Припадник САЈ и будући инструктор крав маге М. М. каже да ће српским специјалцима нова вештина бити веома корисна у блиској борби:

– До сада смо у САЈ имали тренинге кик-бокса и џију-џице, а сада ћемо имамо прилику да усавршимо још једну борилачку технику. Наравно, мораћемо да је прилагодимо нашим условима и потребама.

ВЕЖБАЈУ И ЦИВИЛИ

ПОСЛЕ завршетка активне службе у Израелским одбрамбеним снагама, оснивач крав маге Ими Лихтенфилд почео је да прилагођава крав магу за потребе цивила. У то време прикључио му се и Ејал Јанилов, који ће му почетком осамдесетих година постати најближи сарадник.

– Крав мага је готово педесет година присутна у цивилном животу – објашњава Јанилов. – У Америци као техника за самодбрану изучава се 30 година, а у Европи 20.

У Србији постоји огранак организације „Крав мага глобал“, а води га Јован Манојловић, један од чланова глобалног интрукторског тима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *