Вијести, Регион

На провјери дипломе 100 наставника из РС

Министарство просвјете и културе Републике Српске затражило је провјеру више од 100 диплома за лица које су дипломирала на приватним универзитетима у Брчком, а запослена су као наставници у основним и средњим школама у Српској, рекао је шеф Одјељења за образовање Брчко дистрикта Момчило Пољић.

Пољић, који је на конференцију за новинаре донио пакет са сумњивим дипломама упућен и ресорног министарства Српске, тврди да је ријеч о дипломама које су њихови власницима „преко ноћи“ стекли на Европском и Интернационалном универзитету. Према његовим ријечима, захтјев за ревизију диплома упућен је ресорном одјељењу због бројних жалби на незнање које су показали као наставници.

„Министарство просвјете жели да се провјери о каквим је то дипломама ријеч и на који начин су оне стечене. Није ријеч о фалсификованим, већ о незаконито издатим дипломама у приватним високошколским институцијама“, појаснио је Пољић.

Он је навео да у Одјељењу за образовање не постоје људски ресурси за квалитетну провјеру диплома, те да ће морати ангажовати стручњаке са стране.

„Ја сам већ раније упутио допис Тужилаштву и Полицији Брчко дистрикта, те ентитетским министарствима и Тужилаштву БиХ да се укључе у расвјетљавање ових случајева. До сада ме ни једна од наведених институција није обавијестила да је било шта предузела“, рекао је Пољић.

Коментаришући пристигли пакет у коме се налази око 100 диплома, шеф брчанског Одјељења за образовање тврди да се у Брчко дистрикту одвија „криминал са дипломама невиђених размјера“.

Образобање - уживо?/ http://www.educationonline.com

Образобање – уживо?/ http://www.educationonline.com

„Ове дипломе су стечене за од три до девет мјесеци школовања, дакле, ријеч је о дипломама које нису легитимне и које индоктринирају образовни систем БиХ и регије, јер их има свуда на простору бивше Југославије, па и шире“, напомиње Пољић.

Према његовим ријечима, приватни универзитети у Брчком – Европски и Интернационални издали су више од 1.000 нерегуларних диплома.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *