Вијести, Регион

На подручју Бијељине евакуисано 7.000 људи

Бијељина – На угроженом семберском подручју током дана највише је провођена евакуација у Балатуну, гдје је евакуисано 150 људи, тако да је на територији града Бијељина, према процјенама, евакуисано 7.000 људи, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

На евакуацији су ангажоване екипе из Велике Британије, те припадници Оружаних снага БиХ, Граничне полиције, Цивилне заштите Бијељина, Ново Горажде и Мостар.
Евакуисано становништво пристизало је током читавог дана.

Највећи дио евакуисаних лица смјештен је код родбине и пријатеља, док се око 1.000 лица налази у осам формираних прихватних центара, гдје се врши организован боравак, односно смјештај, здравствено збрињавање, допремање хране, воде и других потрепштина.

Када је ријеч о евакуацији стоке, активонсти су трајале током читавог дана без престанка. Стока је збрињавана на утврђеним пунктовима, али и на приватним фармама. Залиха хране има довољно.

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства упутило је помоћ од 50 тона хране.

У Магнојевићу је збринут одређен број свиња и рогате стоке, наводи се у саопштењу.

На пункту испод Обријежи вршена је расподјела хране. Сва лица којима је упућена помоћ у храни су евидентирана, а провјером стања на терену утврдиће се тачност њихових захтјева.

Из Инђије је најављена помоћ у виду камиона за уклањање угинуле стоке. Долазак екипе из Инђије планиран је за два дана.

Током данашњег дана пристигле су донације из Дома здравља Градишка, Министарства здравља и Цивилне заштите Мркоњић Град. Интервенција је била читавог дана. Дежурне екипе распоређене су на шест пунктова.

Током данашњег дана уклоњено је 820 угинуле перади, 86 свиња, шест оваца, једно теле, двије козе и два пса. У поподневним сатима сви тимови су упућени у Амајлије, Пучиле и подручје града Бијељина.

Током дана вршено је црпање воде из заплављених објеката и дијелова града гдје се вода још задржава.

Храна, вода и лијекови и друге потрепштине достављане су угроженом становништву на поплављеном подручју, као и људству на одбрани насипа и у смјештајним пунктовима /укупно за око 5.000 особа/.

Електрична енергија која је из превентивних разлога исључена у поплављеним дијеловима града укључује се сукцесивно како се вода повлачи из поплављених дијелова.

Телефонске линије се оспособљавају у складу са укључивањем електричне енергије, с тим што се за неке дијелове града напајање телефонске мреже врши преко агрегата.

Вода из система градског водовода је исправна за техничку употребу, а ради превенције, препоручује се да се вода прије употребе прокува. На поплављеним дијеловима града врши се достава флаширане воде.

Блокиран је магистрални пут Бијељина – Брчко. У току дана пристигло је седам камиона са храном, средствима за хигијену и гардеробом.

Помоћ је стигла из Турске, Новог Сада, Хан Пијеска, Брчког, Београда, Зворничко-тузланске епархије, „Јахорина осигурања“, ЦК Источно Сарајево и Тузла и Болнице Источно Сарајево.

Град Бијељина прихватио је, путем Републичке управе цивилне заштите, понуду за помоћ њемачке организације „Хелп“ и очекује се да у Бијељину стигне једно до два теренска возила са пумпама великог капацитета, пратећом опремом и комплетном посадом.

На подручју Бијељине евакуисано 7.000 људи

На подручју Бијељине евакуисано 7.000 људи

Европска команда америчких снага NATO-а обезбиједила помоћ у опреми у трајно власништво Републичкој управи у вриједности од око 700.000 долара. Помоћ данас креће из Италије, а долазак и испорука се очекује 21. маја у Бањалуци.

Републичка управа је, преко Министарства безбједности БиХ, прихватила помоћ USAID-а која се састоји од четири моторна чамца.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *