Вијести, Регион

Муниција из ФБиХ завршила у Сирији

033267

Три фирме из Турске, од којих су двије у власништву партнера турске хуманитарне организације IHH, која је повезана с Хамасом, купиле су од фирми из ФБиХ око 130 милиона метака, чаура, зрна и каписли, а све је завршило у Сирији, у рукама припадника јединица блиских „Ал-Каиди“, које се боре против режима сиријског предсједника Башара ал-Асада.

Mуниција и дијелови за њену производњу купљени су прошле године од фирми за производњу и промет наоружања у Коњицу и Горажду, извор близак Министарству одбране БиХ казао је „Гласу Српске“.- Предузеће „Makina ve Kymyn “ из Анкаре, према четири налога под истим бројем МЛ 017/12, купило је од предузећа „Игман“ из Коњица пет милиона метака калибра девет милиметара и милион капислираних чаура калибра 7,62 милиметра. Купили су и 500.000 комада трасерног зрна калибра 5,56 милиметара – казао је исти извор.

Фирма „Anatolia fisek“ купила је од предузећа „Унис Гинекс“ из Горажда, према налогу МЛ 057/12, 60 милиона иницијалних каписли 4,5/3-П1. Власник ове труске фирме је пријатељ предсједника IHH Булента Јилдрима.

– Јилдримов партнер власник је и фирме „Turs dis tic ltdsti“, која је од предузећа „Побједа технолоyи“ из Горажда, према два налога ПН 209/12, купила 30 милиона некапислираних чаура калибра девет милиметара и исто толико комада капислираних чаура истог калибра – казао је наш саговорник.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *