Вијести, Регион

Мун: Јуни – нови рок за политичаре у БиХ

015078
Политичари у Босни и Херцеговини још имају времена до јуна, када се састаје Савјет Европске уније, за постизање споразума којим би се осигурало уклањање дискриминације припадника националних мањина из изборног процеса, оцијенио је амерички амбасадор у Сарајеву Патрик Мун.

„Уколико се спроведу потребне реформе Савјет би тада могао одобрити ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ чиме би се отворила и могућност да та земља поднесе захтјев за одобравање статуса кандидата за пуноправно чластво у ЕУ“, рекао је Мун.

„Важно је знати да сви морају да праве компромисе. Не могу сви добити оно што желе“, поручио је Мун.Он је сугерисао да је изборни модел који су челници шест странака начелно усугласили на састанку у Бриселу 22. марта и даље „прихватљив свима“ иако је „релативно комплексан“.Ријеч је о моделу по којем би у БиХ биле двије изборне јединице, с тим да би их у Федерацији БиХ било још неколико на нижим нивоима, а увео би се и електорски став избора чланова Предсједништва БиХ.

Проблем је настао због тога што се бошњачке и хрватске странке нису могле договорити о устројству изборних пођединица у ФБиХ. ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990. су инсистирали да се оне организују тако да општине с хрватском већином имају одлучујући утицај при избору једног од два члана Председништва БиХ који се бирају из тог ентитета.Бошњачке странке сматрају да је то увод успостављање трећег ентитета, а исход је био такав да су преговори окончани без резултата.

Коментариши чланак

Коментара