Вијести, Регион

МУХАМЕД ФИЛИПОВИЋ: Припадници Младе Босне су хероји!

8460

НИКО нема право да накнадно доводи у питање карактер атентата припадника „Младе Босне“ на аустроугарског царског престолонаследника Франца Фердинанда, пре 99 година, изјавио је у интервјуу за РТРС један од главних бошњачких интелектуалаца др Мухамед Филиповић.

То није био терористички чин младих људи већ израз противљења окупацији и угњетавању, које је вршила аустроугарска монархија у анектираној БиХ, појаснио је Филиповић.

У свеколиком преиначавању карактера атентата припадника „Младе Босне“ на аустроугарског престолонаследника и његову супругу Софију, који је извршен на Видовдан 1914. године у Сарајеву, треба да буде јасно да су све ствари у том догађају у политичком, историографском и моралном смислу апсолутно одређене, истиче професор Филиповић.

Свако ко прекраја историју платиће скуп рачун за то, па и у случају припадника „Младе Босне“ као националних хероја, упозорава Филиповић.

Како у време пре Првог светског рата тако и данас, БиХ није свела све рачуне за Европом, која жели да се туторски однос историјски настави супротно вољи народа који живе у БиХ, нагласио је Филиповић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *