Вијести, Регион

Минималац у Србији није повећан две године

Београд – Минимална зарада у Србији није повећана већ две године и спада у најниже у региону, а процене су да минималац у нашој земљи прима трећина запосленог становништва. Он тренутно износи 115 динара по сату, а на месечном нивоу 20.010 динара.

Синдикати предлажу да се у оквиру измена Закона о раду уведе одредба по којој би било предвиђено да се минималац може исплаћивати најдуже шест месеци и то у случајевима када послодавац, односно фирма, има проблеме у раду. Такође, траже да се он утврђује једном годишње, и то у октобру, и да износи најмање 70 одсто од минималне потрошачке корпе, која сада износи око 65.000 динара.

Представници радника су пре неколико месеци затражили и да се минимална цена рада повећа на 130 динара по сату, са чиме се нису сложили послодавци, који истичу да се за то нису створили услови у привреди. На седници Социјално-економског савета у фебруару донета је одлука да се цена рада не мења до јуна.

Потпредседник Савеза самосталног синдиката Србије Зоран Михајловић рекао је за Танјуг да забрињава чињеница да минималац у Србији не може да задовољи ни егзистенцијални минимум потреба становништва. Према његовим речима, процене синдиката показују да трећина запосленог становништва у Србији живи од минималца. То практично значи да око 500.000 грађана прима минималну месечну зараду.

Како „развући“ плату? (Фото: Новости)

Како „развући“ плату? (Фото: Новости)

Минималац у Србији је последњи пут коригован у априлу 2012. године, и тада је цена рада по сату са 102 динара повећана на 115 динара. Радник у Србији је са минималном платом од 175 евра и тада био један од најмање плаћених у окружењу.

Када је реч о земљама чланицама ЕУ, Бугарска је са 3,7 евра по сату имала најнижу цену рада у Европској унији у 2013. години, али је истовремено имала и највеће повећање те цене од 44,1 одсто од 2008. до 2013. године.

Најплаћенији Швеђани

Најскупље је плаћен рад у Шведској, где се за један сат рада добија 40,1 евра, показују подаци Европског завода за статистику – Евростата.

Просечна цена рада у ЕУ у 2013. години износила је 23,7 евра, а у еврозони 28,4 евра. Подаци Евростата показали су и да су у Европској унији у јануару минималне плате значајно варирале, од свега 174 евра у Бугарској до 1.921 евра у Луксембургу.

Извор: Новости/В. Н.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *