Вијести, Регион

Милановић поручио ЕУ: Хрватска није птичји резерват и нико неће њоме брисати под

zoran-milanovic-2

Спор Хрватске са Европском комисијом око примене европског налога за хапшење се додатно усложњава, након што је премијер Зоран Милановић поручио да не одустаје од става да ће закон бити измењен, али уз примену од половине јула наредне године, а потпредседница ЕК Вивијана Рединг да је Хрватска “изиграла поверење”. Председник Хрватске Иво Јосиповић ипак очекује измену закона у складу са захтевима ЕК.

Милановић је изјавио данас, у свом првом званичном реаговању на најаву Европске комисије да санкционише Хрватску због непримењивања европских прописа, да је Хрватска држава, а не птичји резерват и да са њом нико неће брисати под.

Премијер апеловао на, како је казао, барем мало самопоштовања.
Поновио је да неће попусти под притисцима ЕК, односно њене потпредседнице Вивијане Рединг за коју је рекао да на овом сукобу гради своју кампању за седми мандате у том телу ЕУ.

Рекао је да ће влада на на наредној седници променити спорни закон о европском налогу за хапшење, колоквијално назван “Лекс Перковић”, али да то неће бити на начин како жели ЕК, већ онако како је раније најављивао.
“Дакле, Хрватска ће европски налог за хапшење почети да примењује тек од 10. јула 2014. Свима онима који кажу да ће Хрватска изгубити новац из европских фондова кажем да то није тачно…Хрватска неће изгубити нити цента, а никакве штете нећемо претрпети, ни кад је у питању улазак у Шенген”, рекао је Милановић на заједничкој конференцији после сусрета са македонским колегом Николом Груевским који борави у посети Загребу.

Реч је о закону о европској потерници који је Хрватска изменила непосредно уочи прикључења Европској унији, а којим је предвиђено да се европска потерница не примењује на кривична дела почињена до почетка августа 2002. године. Тиме је Хрватска практично заштитила од изручења бившег високог функционера југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића. Немачка Перковића потражује због сумње да је учествовао у организацији убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Милановић је, како су пренели хрватски медији, указао и да је овде реч о поверењу додавши:“Коме ће се овде веровати? Демократски изабраној влади у Републици Хрватској или некоме из ЕК ко иде по свој седми мандат?”, запитао је Милановић додавши да инсистирање на примени измењеног закона од половине јула наредне године није његово приватно мишљење него став комплетне владе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *