Вијести, Регион

Милановић: Хрватска и БиХ морају наћи рјешење за границе

024225

Хрватска и Босна и Херцеговина морају наћи начин да ријеше питање међудржавне границе, изјавио је премијер Зоран Милановић током дводневне посјете дијеловима БиХ у којима претежно живе Хрвати.

Милановић је рекао да је у циљу решавања тог питања покренуо поступак ратификације споразума 1999. године, који су потписали тадашњи предсједници Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић.

„Сматрамо да је тај споразум уз неке недостатке добра ствар и за Хрватску и за БиХ. Предсједници Туђман и Изетбеговић су га потписали 1999. Међутим, након тога су годинама комисије радиле, тако да је тај споразум резултат минуциозног вишегодишњег рада стручњака с обе стране и у доброј мјери би га требало и ратификовати“, навео је Милановић, пренијели су босански медији.

Упитан како ће бити повезано подручје Дубровника са остатком Хрватске, Милановић је рекао да постоје изгледи да то буде мост, јер је друмски саобраћајни коридор превише компликовно рјешење за које Хрватска нема пара.

„У почетку мандата сам се залагао за коридор. Мост је супер варијанта, али неко то треба да плати. Ја нисам хтио неодоговорно да обећавам мост за који држава Хрватска у овом тренутку нема новца“, рекао је Милановић и додао да шансе да то буде мост нису мале, али по принципу финансирања Европске комисије, уз поштовање права БиХ.

Хрватски медији пренијели су да је Милановић, након дводневне посјете БиХ, синоћ владиним авионом слетио на острво Крк гдје ће боравити у приватној посјети, па је фоторепортеру ријечког „Новог листа“ било забрањено да фотографише долазак премијера.

Лист наводи да је наконадно прес служба премијера саопштила да Милановић приватно остаје у Приморско-горанској жупанији одакле ће се, како се наводи, у Загреб вратити аутомобилом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *