Вијести, Регион

Милановић данас у Вуковару због ћирилице

323491_zoran-milanovic-ap_f

Загреб – Након недеља напетости, протеста, насилних скидања двојезичних плоча и праве инвазије припадника интервентне полиције на град, очи Вуковараца данас ће бити уперене према састанку који премијер Зоран Милановић треба да има са противницима ћирилице, окупљених око Стожера (штаба) за обрану хрватског Вуковара.

Биће то први званични састанак представника владе и тог штаба, на којем ће се разговарати о увођењу двојезичности и примени уставног закона о правима националних мањина у Вуковару.

Према писању загребачког “Вечерњег листа”, сви се надају разумном и брзом решењу како би се тензије што пре спустиле и како би град и његови грађани могли наставити нормално да живе.

Како се наводи, обични Вуковарчани највећим делом сложни су да је питање ћирилице пре свега политичко питање као и да Вуковар има много већих проблема као што су незапосленост, сиромаштво, одлазак младих и слично, а који су сада стављени у други план.

Спомињу и несигурност дела грађана, страх, враћање у 90-те године због неких изјава. …Јер, неке изјаве иду тако далеко да су застрашујуће, па отуда, како се наводи, и гласине да су бројни Срби због несигурности и атмосфере спремни да напусте град као и да их у томе спречава само чињеница да немају куда да оду, пише лист.

Грађани се надају да ће сада кад је атмосфера дошла готово до тачке пуцања, све заинтересиране стране, али и надлежни напокон преузети одговорност и размишљати пре свега о бољитку града и будућности својих породица и деце.

Неки се, пише лист, ипак никако не могу решити осећаја да су годинама уназад живели у неком лажном свету мислећи како се суживот и односи између Хрвата и Срба развијају у правом смеру те да је требало само једно овакво питање да се поновно чују речи претње и говори мржње.

Најављени састанак премијера са представницима Вуковара који се противе увођењу двојезичности у том граду, лидер најутицајније хрватске опозицоне партије Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко је рекао да би волео да се тај проблем реши и да ће његова странка подржати договор две стране.

Он је, међутим, критиковао премијерову изјаву да жели да разговара само са Вуковарчанима.

“Није помислио пре него што је то рекао да су Вуковар бранили људи из целе Хрватске – Загрепчани, Вараждинци, Сплићани, Сињани, Имоћани…. Њима одрећи право да имају емоције према Вуковару је злочесто”, рекао је Карамарко.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *