Вијести, Регион

Милановић: Ћирилица најважније хрватско питање

019141

Упркос готово свакодневним упозорењима Европске комисије да Хрватска измијени Закон о европском налогу за хапшење (Lex Perković), премијер Зоран Милановић је поручио да је у овом тренутку најважније хрватско питање увођење ћирилице у Вуковару, а не промјена тог налога.

„Ћирилица је жеља српске мањине, то су они хтјели, да се њихова дјеца школују на српском језику – на ћирилици. То је право мањина. Цијела ствар се одлагала 15 година, јер је тамо био рат. Али не може се ићи испод минимума права које Закон прописује“, рекао је Милановић.

Осврнувши се на најављену иницијативу Иве Јосиповића којом би требало постићи компромис око увођења двојезичности у општинама и градовима гдје Срби чине више од трећине становништва, Милановић је у рекао да та иницијатива предсједника сада „није потребна“.

„Не треба ми та иницијатива! Готово је! Поставили смо плоче, било је нереда, срећом, нико није погинуо. Разумијем, некима је тешко, изгубили су дјецу и то се неће никад заборавити. Али то је тријумф хрватске државе“, нагласио је Милановић.

Он је поручио да се више нема о чему разговарати.

„Мјесецима смо одгађали примјену и сад када је влада испунила оно што има у својој ингеренцији, а то су државне институције, и када је све готово, када је лопта на страни локалне самоуправе и управе да она то направи, о чему бисмо сад више разговарали? Па имамо законе“, рекао је хрватски премијер.

Поводом најава опозиционе ХДЗ да ће предложити измјену статута Вуковара, Милановић је рекао да је то лицемјерно. „Знате ли да чланови ХДЗ-а који су директори у вуковарским школама потписују свједочанства на два језика и два писма. То им није проблем. Људи морају да знају да имају посла с лицемјерима. Они сада кажу да ће изгласати да се укине тај статут. Могу, али се уставни закон не може кршити“, поручио је Милановић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *