Вијести, Регион

Мејер: Република Српска има право да сама одлучи хоће ли прогласити независност или не

025718

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер изјавио је да је БиХ измишљена држава и оцијенио да Република Српска има право да сама одлучи хоће ли прогласити независност или не.

„У правном смислу, чини се да ће БиХ преживјети као држава. И даље ће имати границе, заставу… али то је измишљена држава, држава на папиру, коју су основале западне силе како би задовољиле своје интересе. Права власт у БиХ је у ентитетима и тако ће бити у наредним годинама“, рекао је Мејер.

Он је оцијенио да ће Република Српска обезбиједити да не дође до веће централизације БиХ.

„Да ли би Република Српска требало да прогласи независност, треба она да одлучи. Република Српска треба да има право да ради шта год хоће са својом политичком будућношћу“, рекао је Мејер.

Он је примијетио да засад изгледа да је Република Српска одлучила да остане у веома лабавој федерацији и да контролише њене најважније надлежности.

„Уствари, ова формула даје Републици Српској де факто независност“, закључио је Мејер.

Овај пензионисани професор политичких наука и државне безбједности на Националном безбједносном универзитету у Вашингтону, који сада ради за ТСМ глобал колсалтантс, оцијенио је да је НАТО превазиђен.

Напомињући да је НАТО практично бескорисна организација, јер није имао легитимну војну улогу још од краја Хладног рата, Мејер је закључио да НАТО постоји, јер Запад, поготово САД, не зна како да реконструише своје безбједносне структуре и политике које би се уклопиле у ново доба.

„Србија је направила мудар избор да не буде увучена у НАТО пропаганду“, закључио је некадашњи високи руководилац ЦИА.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *