Вијести, Регион

Међународни научни скупна Економском факултету у Нишу – ћирилично!

Едвард Јакопин: За недељу дана нова Уредба о неразвијеним подручјима

Помоћник министра привреде Едвард Јакопин рекао је данас на Економском факултету у Нишу да ће Влада Србије за недељу дана усвојити нову Уредбу о степену развијености свих подручја и да је гро неразвијених општина на југу Србије.

НИШ – Помоћник министра привреде Едвард Јакопин рекао је данас у Нишу да ће Влада Србије за недељу дана усвојити нову Уредбу о степену развијености свих подручја и да је гро неразвијених општина на југу Србије.

Неразвијена подручја имаће посебан третман Министарства привреде и осталих министарстава, рекао је Јакопин током одржавања научног скупа на нишком Економском факултету „Регионални развој и демографски токови земаља југоисточне Европе“.

Јакопин је рекао да се дефинише један нови модел регионалног развоја који ће посебну пажњу посветити општинама на југу Србије.

Он је навео да је протекле године преко Министарства привреде и фонда за развој дато доста подстицајних средстава за развој јужно од Ниша и да је тежиште Министарства привреде развој предузетништва и то агрокоплекса преко регионалних кластера.

Он је напоменуо да је осим реформских ризика присутан и демографски ризик и да се све врти око људи.

Регионални развој и демографски токови земаља југоисточне Европе - ћирилично

Регионални развој и демографски токови земаља југоисточне Европе – ћирилично

Јакопин је казао да ће се стимулисати људи да остају на тим подручјима јер је демографско пражњење највећи проблем.

Регионални развој мора да буде део привредног развоја, истако је он.

Са научног скупа је предложено оснивање Министарства за регионални развој и демографске проблеме, декан Економског факултета Зоран Аранђеловић рекао је да треба донети посебне планове комуналне и инфраструктурне опремљености неразвијених подручја и да 15 одсто свих инвестиција треба усмеравати према неразвијеним подручјима.

Извор: Танјуг, Чувари ћирилице…

Чувари ћирилице: Едвард Јакопин већ годинама за презентацију свога рада користи ћирилицу. Едвард А. Јакопин је помоћник министра за регионални развој и локалну самоуправу, руководилац Сектора за стратешке анализе и истраживање. У периоду од 2001-2011. био је директор Републичког завода за развој. Сва академска звања (основне, постдипломске, докторске студије) стекао је на Економском факултету у Београду. Аутор је бројних научних радова из области макроекономије, планирања привредног развоја, структурних промена, конкурентности, регионалног моделирања. Руководио је пројектним тимовима у више истраживачких пројеката и студија: Национална стратегија привредног развоја Србије 2006-2012, Стратегија регионалног развоја Републике Србије 2007-2012, Стратегија и политика развоја индустрије Републике Србије 2011-2020. и др. Национални је представник у Европској асоцијацији истраживачких развојних институција, а од 2004. је члан и Извршног одбора ЕАДИ-а. Члан је Председништва Савеза економиста Србије и ванредни члан Научног друштва економиста Србије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *