Вијести, Регион

Међународна изложба „За вјеру и отаџбину“

Поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, у Београду је 1. августа, у галерији „Прогрес“ отворена изложба „За вјеру и отаџбину“ о животним причама људи током Великог рата.

Ово је прва у у низу изложби у оквиру међународног културно-умјетничког пројекта „За вјеру и Отаџбину”, а организована је у сарадњи културних центара „Позитив“ и „Арт Студио XIII“ из Русије и умјетничког удружења „ДивАрт“ из Србије, уз подршку Амбасаде Русије у Београду и благослов Његове Светости Патријарха Српског Иринеја.

Изложбу је свечано отворио Александар Чепурин, Амбасадор Русије у Србији, и Душан Миловановић, историчар умјетности и савјетник Музеја примењених умјетности у Београду.

„Двоје сјајних српских умјетника, Исидора Јовановић и Драган Бартула су за ову прилику направили један велики циклус. Драган је сликао мушку страну рата, страдања војника, а Исидора је преузела женску страну. То су две двогубо спојене ствари, и јако је тешко погодити, ма колико год се трудили, коме је било теже, онима на фронту или онима у позадини“, рекао је Душан Миловановић , историчар умјетности.

Радови на изложби представљају савремено виђење сликара, који су на својим платнима приказали емотивни доживљај Првог свјетског рата усмјерен на схватање осјећаја патриотизма, храбрости, поноса, спремности борбе за слободу, вјеру, моралне и културне вредности. Сликар Драган Бартула приказао је војнике као симболе апсолутног јунаштва, снаге, духа, храбрости и вјере у њихов позив.

“Док сам прошле године боравио на Крфу, јавила се мисао о томе како је за време рата један део становништва изашао из Србије, док је други остао. Остали су жене и деца, а отишли мушкарци. Тако је и настала идеја о подели на мушку и женску страну„, рекао је Драган Бартула, ликовни умјетник.

Исидора Ивановић представила је жене, мајке и дејцу, као хероје који чекају са болом и патњом своје мужеве, браћу, синове, и представљају симбол сјећања на жртве Великог рата, али у исто време и симбол наде и вјере.

“Као жена, лакше сам могла да осетим живот жена које су у рату остајале да се боре код куће и чувају децу. Оне су имале неку своју борбу коју сам покушала да прикажем кроз слике”, објаснила је Исидора Ивановић, ликовни умјетник.

Први свјетски рат

Први свјетски рат

Изложба је употпуњена фото и видео материјалом, као и оригиналним историјским предметима из Србије, Русије и Француске из периода Првог свјетског рата, како би се што вјерније представили историјски догађаји и блиски односи те три земље. Приказујући странице историје, целокупна поставка одаје почаст несебичној спремности и храбрости људи да дају животе за своју земљу, бранећи свој народ и културу. Изложба, чија је прва поставка била у руском граду Владимиру, у Београду ће трајати до краја августа, потом ће обићи веће градове у Србији и Републици Српској, док је завршна поставка планирана у Француској.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *