Вијести, Регион

Медији оправдавају антисрпско насиље

Vukovar

3.9.2013. Руља је јуче чекићем разбила прве ћириличне табле у Вуковару, постављене истог дана. Закони о мањинама Републике Хрватске, одскора чланице ЕУ, гарантују локалној српској заједници службену употребу ћириличног писма, јер броји чак 34,78% грађана.

Од када је у децембру 2012. најављена примена закона, серија протеста је створила климу прогона Срба и њихове културе која је кулминирала у јучерашњим насилиним догађајима.

Уместо да јасном осудом покушају да прекину спиралу етничке мржње према српској мањини, светски медији као да је оправдају.

Дају реч починиоцима а не интервјуишу угрожене Србе. ”Демонстранти” и њихов ”протест” су поштеђени било каквих негативних речи, док се Срби доводе у везу са побуном, окупацијом и доминацијом.

Новинари смештају догађаје у шири контекст: Вуковар је разорен, Хрвати су жртве. Изостављају далеко присталији контекст за антисрпско насиље: геноцид у НДХ 1941-1945 и највеће етничко чишћње у ратовима на Балкану 1991-1999, Операцију Олуја. Дан прогона више од 200.000 Срба и убиства и нестанка више од 2.000 у Хрватској је национални празник, а ево како га прослављају десетине хиљада грађана ЕУ: фашистичким поздравом ”за дом спремни”.

Протесте против ћирилице је покренула једна од пет званично регистрованих политичких странака које се надмећу за наслеђе Старчевићеве и Павелићеве Хрватске странке права. Други организатор протеста, Стожер за одбрану хрватског Вуковара, међу оснивачима има декларисане усташе, као што је Јозо Црњац:

ustasa

Позивамо ЕУ и светске медије да престану да толеришу антисрпску мржњу и насиље, у противном, ускоро ће разбијати много више од табли: људске главе и вредности човечанства.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *