Вијести, Регион

Марковић прети са петнаест тајних досијеа

rade-markovic

Београд – Радомир Марковић, бивши начелник Ресора државне безбедности МУП-а Србије, ипак је, и то посредно, запретио држави из затвора, баш као што је „Политика” то објавила у петак. У јучерашњем броју нашег листа Марковић је демантовао ова сазнања, али Комисија за истраживање убистава новинара је у јучерашњем саопштењу оценила да је реч о „озбиљним претњама”.

Како је објашњено у саопштењу комисије, чланови радне групе који расветљавају убиство Славка Ћурувије покушали су да разговарају са Марковићем о новим информацијама које указују на његову кључну улогу у том злочину, али је бивши шеф Државне безбедности одбио да се изјашњава о тим подацима, затраживши разговор са једним чланом комисије.

Марковић је тог члана комисије приликом сусрета у Забели обавестио да је, после разговора са представницима радне групе, телефонирао супрузи Иванчици која је том приликом, револтирана што полиција опет долази код њега у затвор, рекла да ће петнаест тајних досијеа које она поседује објавити у свим европским новинама. Марковић је члану комисије казао да ће све то имати веома озбиљне и несагледиве последице како по њега тако и по државу, али да му је доста свега, као и његовој супрузи. О овим тврдњама комисија је обавестила Миљка Радисављевића, специјалног тужиоца за организовани криминал

Као што је познато, Радомир Марковић осуђен је на 40 година затвора због покушаја убиства лидера СПО Вука Драшковића и убиства четворице истакнутих чланова на Ибарској магистрали 1999. године.

„Комисија очекује да ће специјални тужилац утврдити о којим досијеима је реч, да ли су и на који начин отуђени из просторија Ресора државне безбедности и где се сада налазе, ко је то учинио и да се покрене поступак против починилаца. О овоме су обавештени и Биро за координацију рада обавештајних служби и први потпредседник владе Александар Вучић који на врло ангажован и посвећен начин подржава рад ове комисије“,  истиче се у саопштењу које је потписао Веран Матић, председник комисије.

Против Марковића и његових сарадника из РДБ-а током прошле деценије вођен је поступак у којем су правоснажно ослобођени одговорности за оптужбе да су неовлашћено изнели досијее из тајне службе непосредно после петооктобарских промена. Марковић и његови сарадници Милан Радоњић и Бранко Црни били су оптужени да су крајем октобра и почетком новембра 2000. године преузели копије дискета са досијеима 16 личности из политичког и јавног живота, опозиционара из времена власти Слободана Милошевића. Није било доказа који би поткрепили оптужницу, па су ослобођени сумње да су извршили кривично дело одавања државне тајне. Након што је јуче потврђено да је Марковић претио објављивањем садржине 15 досијеа, што се безмало поклапа са подацима из пресудом оборене оптужнице у којој се наводило 16 досијеа, сумња да истина о том случају заправо није утврђена, добила је на тежини.

Шта се заправо дешавало током разговора са Марковићем поменути члан комисије написао је у свом извештају чији су делови јуче објављени. Члан комисије је у том документу навео шта му је Марковић пренео:

„Полицајци који су са њим разговарали превише су ниско рангирани и изиграће га ако им помогне, а он заузврат има чврста обећања да ће му помоћи и да ће он изаћи следеће године на основу примене заштите законитости или помиловањем, и да је о томе већ разговарао са саветником председника Републике Оливером Антићем. Осуђени Марковић ми је такође рекао да је одмах након разговора са полицијом позвао супругу Иванчицу и да јој је рекао следеће:

„Они (мислећи на полицију) су били поново овде и били су врло безобразни и немају намеру да ми се скину са грбаче.” Наводно на све то супруга Иванчица је одговорила да јој је мука од свега, да јој је прекипело и да ће се ако „они” направе само још један корак, преселити у Загреб, а да ће 15 тајних досијеа које поседује, а које јој је наводно Марковић дао, објавити у свим европским новинама, и још негде, а она зна где. Осуђени Марковић указује да ће све то имати веома озбиљне и несагледиве последице како по њега тако и по државу, али да му је више мука од свега као и његовој супрузи. Наглашава да у вези тих досијеа није пристао на нагодбе са бившим министром полиције Душаном Михајловићем, начелником РДБ-а Гораном Петровићем и његовим замеником Зораном Мијатовићем, док је био у притвору у Окружном затвору у Београду, као ни на нагодбу са тужиоцем Хашког трибунала Џефријем Најсом у Хагу када је сведочио на суђењу бившем председнику Републике Слободану Милошевићу.

Обавештени кругови у Београду, међутим, склони су тумачењу по којем Марковић овог пута не прети само објављивањем личних досијеа политичара, већ и наводним документима о ратним злочинима који би могли да угрозе правни положај Србије у предстојећем спору са Хрватском пред Међународним судом правде у Хагу. Тај спор почиње 3. марта идуће године. Ти кругови верују да је посреди Марковићев блеф, односно покушај да застраши државу како против њега не би повела поступак у вези са убиством Ћурувије.

Комисија је у саопштењу истакла да ће учинити све да заштити професионални посао тимова који раде у њеном саставу, као и све њене сараднике и наставља интензиван рад без обзира на претње.

„Уверени смо да се претњама Србија не може бацити на колена и да ће институције учинити све да спрече овакве претње или покушаје да се нанесе штета националним интересима и заустави истраживање убистава новинара. Управо утврђивање свих чињеница о убиствима новинара, а и иначе о злочинима који су чињени наводно у име патриотизма, могу само Србију подићи и могу допринети изградњи модерне земље која зна да се суочава са сопственом прошлошћу“,  наводи се у саопштењу.

Ова комисија, у којој су представници МУП-а Србије, БИА, тужилаштва и новинари, створена је уз подршку државе како би се коначно направио помак у расветљавању убиства новинара Славка Ћурувије 1999, Милана Пантића усмрћеног 2001. и Радиславе Даде Вујасиновић која је пронађена мртва у свом стану 1994. године.

Антић није обећао помиловање

Саветник председника Србије Оливер Антић потврдио је да је разговарао с бившим шефом Државне безбедности Радомиром Марковићем о његовом захтеву за помиловање, али је рекао да му помиловање није обећао, јер о томе одлучује председник републике.

Он је додао и да том приликом Марковић није помињао 15 тајних досијеа о којима се говори у саопштењу Комисије за истраживање убиства новинара.

Антић је телевизији Прва рекао да је с Марковићем разговарао и о убиству новинара Славка Ћурувије и да му је бивши шеф ДБ рекао да нема никакве везе с тим и да ништа не зна о том убиству.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *