Вијести, Регион

МАРФИ: Иако је мала земља, Албанија је један од највећих савезника САД

МЕТА: ЗАЈЕДНИЧКА ЕВРОПСКА БУДУЋНОСТ АЛБАНИЈЕ И СРБИЈЕ ВАЖНИЈА ОД ФУДБАЛА

  • Председавајући Поткомитета за европска питања у америчком Сенату Кристофер Марфи у Тирани се срео са целим државним врхом и нагласио да САД цене свој „специјални савез“ са Албанијом

        ПРЕДСЕДНИК албанске скупштине Иљир Мета изјавио је јуче, током сусрета са америчким сенатором Кристофером Марфијем у Тирани, да је за Албанију и Србију „много важније да достигну заједничку европску будућност од једног фудбалског меча“.

         „Поздрављамо преданост Србије у функцији регионалне сарадње и стабилности, у најбољем интересу два народа и наших грађана, што може бити достигнуто једино путем конструктивног дијалога и дистанцирања од непотребне националистичке реторике која служи да нас врати у историју“, рекао је Мета, преноси албанска агенција АТА.

        Према речима председника скупштине Албаније, Тирана је „отворена за дијалог и конкретну сарадњу са Србијом, као и са другим земљама региона“.

        АТА наводи да је Марфија примио и шеф албанске дипломатије Дитмир Бушати, и да су двојица званичника разговарала „између осталог, чак и о напетој ситуацији коју је створио фудбалски меч Албанија-Србија у Београду 14. октобра“ и сложила се да „реторика после меча не служи сарадњи и просперитету тих земаља региона“.

        Америчког сенатора примио је и председник Албаније Бујар Нишани, који је „похвалио америчку улогу у регионалном одрживом миру и стабилности, наглашавајући признање и подршку независности Косова“, наводи албанска новинска агенција.

        Изражавајући захвалност за учешће Албаније у операцијама NАТО у Авганистану и Ираку, Марфи је, како наводи АТА, рекао да је „Албанија, независно од тога што је мала земља, један од највећих савезника САД“.

        Марфи је нагласио да САД цене „специјалан савез“ са Албанијом и уз Албанију су на њеном „евроатлантском путу“.

        Мета је, пак, на сусрету са председавајућим Поткомитета за европска питања у америчком Сенату рекао да је присуство САД у Албанији веома важно, јер охрабрује наставак реформи и да Марфијева посета потврђује пажњу САД за Албанију и источноевропски регион.

Кристофер Марфи и Бујар Нишани

Кристофер Марфи и Бујар Нишани

Марфи се у Тирани срео и са лидером опозиционе Демократске странке и градоначелником Тиране Љуљзимом Башом, који је изразио забринутост због успостављања аутократске и олигархијске праксе у земљи, која је у супротности са темељним демократским принципима и поштовањем права, и информисао је америчког сенатора о прекиду везе са скупштином, наводи АТА.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *