Вијести, Регион

Mаjкл Kирби: Исправно смо поступили када смо вам увели санкције

ПРИЗНАО ДА СУ САД ВРШИЛЕ ПРИТИСАК НА БЕОГРАД ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

         АМЕРИЧКИ амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је да је у Србији у претходних годину дана усвојено много закона који се сада примењују и да му је драго што је Србија постигла договор са ММФ и остварила корак напред према Светској банци.

         „Вучић и његова влада донели су тешке економске одлуке за покретање српске привреде, уместо да се враћају на старо, покушавају да створе нове темеље”, навео је Кирби и оценио да је српска влада прилично снажна с обзиром на околности.

         Он је као отежавајуће факторе за српску владу навео то што покушава, како је рекао, да се угура у економско окружење Европе где нема истинског раста, а оптерећују га и украјинска и грчка криза.

         Кирби је изјавио да су постојали разговори да Србија уведе санкције Русији, али да то не значи да тако нешто мора да се уради.

         „Тај притисак значи да смо разговарали, али то није исто као и да нешто морате. То не значи аутоматски и жесток притисак”, појаснио је Кирби.

Исправно смо поступили када смо вам увели санкције

         Кирби је гостујући на ТВ Н1 рекао да сматра и да је Запад исправно поступио када је пре много година увео санкције Србији и подсетио да су се томе успротивиле само Кина и Зимбабве.

         „Сматрам да у Србији постоје људи који не воле ни да чују за санкције против било кога. Русија је гласала за санкције против вас, а успротивили су се само Кина и Зимбабве пре много година”, рекао је Кирби.

         Он је истакао да Србија, због специфичне историје има специфично виђење санкција, јер је народ пропатио.

         На питање да ли Вашингтон има разумевања за српску позицију и однос према Русији, амерички амбасадор је одговорио да постоји разумевање, да зна одакле потиче тај став Србије.

         „Али сматрамо да смо исправно поступили кад смо вам увели санкције”, поновио је Кирби и додао да зна да је грађанима било тешко и да још увек покушавају да се опораве.

Амерички амбасадор у Србиjи Mаjкл Kирби

Амерички амбасадор у Србиjи Mаjкл Kирби

„Разумемо историју, али исто тако мислимо да су санкције некад неопходне због природе ствари које људи раде”, навео је Кирби и закључио да и пријатељи могу некада да се не слажу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *