Вијести, Регион

Маја Гојковић у Думи обећала да Србија никада неће увести санкције против Русије

РУСКИ ПРЕДЛОГ РЕЗОЛУЦИЈЕ ПРОТИВ НЕОНАЦИЗМА И ВЕЛИЧАЊА НАЦИЗМА – СРБИЈА ЈЕДИНА ПОДРЖАЛА ОД ЗЕМАЉА У ОКРУЖЕЊУ 

    ПРЕДСЕДНИЦА Народне скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је у Москви да је потребно супротставити се јачању идеологије неонацизма и екстремизма у Европи.

        Делегација Народне скупштине Србије налази се од понедељка у посети Москви.

         „Европа се данас суочава са великим изазовом. Треба се одлучно супротставити јачању идеологије неонацизма и идеологије екстремизма. Милиони жртава Другог светског рата упозоравају на то. Неонацизам представља претњу за идеје данашње Европе: идејама слободе, људског достојанства, једнакости, толеранције и људских права“ – рекла је Гојковићева у говору пред посланицима Државне Думе Русије.

        Председница српског парламента је обећала да Србија никада неће увести санкције против Русије.

        Пре говора у Државној Думи, Гојковићева се сусрела с председником руског парламента Сергејем Наришкином. Он је истакао да се са поштовањем и захвалношћу односи према ставу Србије, која није подлегла притиску Брисела и Вашингтона. Наришкин је додао да је сарадња Русије и Србије у више области достигла стратешки ниво.

        Наришкин је истакао да је „у условима очигледне кризе поверења у Европи“ то нарочито важно.

         „Русија и Србија су се увек залагале и настављају да се залажу за поштовање норми међународног права“ – казао је он, додавши да је неопходно уложити све напоре ради одржавања безбедности и мира у Европи.

        Средином новембра на седници Генералне скупштине УН донета је резолуција „Борба против величања нацизма, неонацизма и других врста праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости у вези са њима“.

        Предлагач документа била је Русија, а подржало га  је 115 од 193 земаља УН. Против резолуције гласале су Канада, САД и Украјина, а 55 делегација, између осталог, земље ЕУ, било је уздржано.

        Од свих земаља у окружењу, Србија је тада једина подржала руски предлог резолуције.

Маја Гојковић са Сергејем Наришкином

Маја Гојковић са Сергејем Наришкином

Наришкин је претходно изјавио да је одбијање европских земаља да гласају о резолуцији која осуђује величање нацизма изазвало зачуђеност, а гласање Украјине против тог документа назвао је светогрђем.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *