Вијести, Регион

Мађари би и руски и азербејџански гас, а и течни – преко Хрватске

БУДИМПЕШТА СПРЕМНА ЗА ПРЕГОВОРЕ СА РУСИЈОМ, СРБИЈОМ, ТУРСКОМ, ГРЧКОМ И МАКЕДОНИЈОМ

        МАЂАРСКИ министар спољних послова и трговине, Петер Сијарто, изјавио је данас да очекује интензивирање преговора са Србијом, Турском, Грчком и Македонијом о потенцијалној градњи новог гасовода који би водио до земаља централне Европе.

        Сијарто је додао и да Мађарска, која је у великој мери зависна од руских енергената, жели да ускладишти веће количине руског гаса после обуставе градње гасовода Јужни ток, и да је такав предлог већ изнео руском министру енергетике, Александру Новаку, преноси Ројтерс.

         „Због обуставе градње Јужног тока, ми сада морамо да пронађемо нове начине како да дођемо до нових извора и нових рута у централној Европи“, рекао је Сијарто.

        Како подсећа Ројтерс, руски гасни гигант Гаспром је од прошле године до сада већ ускладиштио до 700 милиона кубних метара гаса у Мађарској.

         „Што је више гаса ускладиштено код нас, то је боље по нас у економском смислу, али и у погледу енергетске безбедности“, навео је Сијарто, напомињући да о складиштењу додатних количина руског гаса још није постигнут било какав договор са руском страном.

        Он је, такође, рекао да Русији неће бити продато ниједно мађарско гасно складиште, да Мађарска има капацитет за складиштење до шест милијарди кубних метара гаса, али и да би званична Будимпешта желела да искористи руски гас који ће ићи преко Турске.

         „Азербејџан остаје још један потенцијални извор гаса“, казао је мађарски министар, и оценио да је потенцијални увоз гаса из Хрватске путем планираног терминала за течни гас такође пожељно решење.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto

„Који год план буде функционисао, ЕУ треба да учествује финансијски“, закључио је Сијарто.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *